“Wat is deze?” Zo stonden Mitch en ik tijdens onze vakantie ongeveer iedere dag in een Japanse supermarkt. おにぎり lekker toch?! Wij begrepen er niks van ?  en namen eigenlijk altijd maar gewoon mee waarvan we vonden dat het er lekker (en voor mij ook nog vegetarisch) uitzag.

Op deze manier hebben we onigiri (onze naam: rijstbonkjes) ontdekt. Voor de zekerheid namen we 4 verschillende mee, want: “dan zit er vast wel een vegetarisch rijstbonkje tussen” ?. Uiteindelijk waren 3 vd 4 vegetarisch dus had Mitch er maar 1, aaaaaawh! Nee hoor, grapje we hebben eerlijk gedeeld, want onmivoor Mitch lust ook vegetarisch eten gelukkig ?. 

Onigiri_border-7422

Onigiri

Onigiri ?  zijn (gevulde) Japanse rijstbonkjes in de vorm van een driehoek of cilinder. In Japan hebben de veel mensen het in hun bentoboxje ?  zitten tijdens de lunch. Oorspronkelijk werd dit lunchgerecht gevuld met iets zouts of zuurs om de rijst langer houdbaar te maken, maar tegenwoordig kom je onirigi in allerlei smaken tegen.

Rijst restjes tip

Als het om rijst koken gaat vind ik het altijd erg lastig in te schatten hoeveel we nodig hebben. Het gebeurt mij erg vaak dat ik een beetje rijst overhoud en niet weet wat ik ermee moet doen. Maar nu weet ik het wel natuurlijk: Lekker onigiri ? maken voor de volgende dag! Best slim die Japanners ?.

Onigiri_border-7411

Basisrecept

– Japanse rijst (of sushi rijst, bijv deze: klik! In ieder geval geen basmatirijst ofzo)
– 1,5x zoveel water als rijst.

1. Was de rijst in een zeef.
2. Doe de rijst in een pan met 1,5x zoveel water. Bijvoorbeeld 200 gram rijst op 300 ml water. 
3. Breng het water aan de kook en zet het vuur laag (echt standje 1) met het deksel op de pan. 
4. Niet roeren, doe liever een dansje ?. Let wel op dat het niet overkookt.
5. Als het er naar uitziet dat al het water is geabsorbeerd, zet je het vuur uit en laat je de rijst nog zo’n 10 minuten staan met het deksel op de pan. 
6. Laat de rijst afkoelen op een bord of brede schaal. Hete rijst vastpakken is niet zo fijn namelijk ?.

Onigiri_border-7404Onigiri_border-7413

Tijd om te vullen!

Voor het maken van de onigiri gebruik ik een speciale mal die ik bij de toko vond (foto’s hierboven, de handleidings-plaatjes spreken gelukkig voor zich). Je kunt ook een andere leuke vorm gebruiken, zoals een panda of een kat…. of gebruik gewoon je handen.

Dus, de rijst is klaar. Wat kun je erin stoppen?
Hieronder inspiratie & 11 recepten:

Onigiri_border-7423_namen

Zout (Mitch’ favoriet)
Smaak: euhm ja dat smaakt dus zout.
Mix wat zout door de rijst (even proeven of het genoeg is) en maak er een driehoekje van met je handen of met behulp van een speciale mal.

Sesamzaadjes
Smaak: nootachtig.
Rooster de sesamzaadjes (wit of zwart) in een droge koekenpan. Mix de sesamzaadjes door de rijst en maak er een driehoekje van met je handen of met behulp van een speciale mal.

Paddenstoelen met ketjap
Smaak: Zout.
Snij een champignon of andere paddenstoel in kleine stukjes en mix met wat ketjap. Laat dit 10 minuutjes staan. Bak de mix in een pan. Vul de onigiri vorm voor de helft met rijst. Maak een kuiltje in de rijst en vul deze op met de paddenstoelen. Dek af met rijst en druk de vorm goed aan.

Onigiri_border-7419

Doperwtjes met matcha
Smaak: Bitterzoet.
Kook wat doperwtjes in kokend water. Roer 1/4 theelepel matcha en de doperwtjes door de rijst. Voeg eventueel wat rijstazijn toe naar smaak. Maak van met je handen een driehoekje van de rijst of met behulp van een speciale mal.

Tonyn (Vegetarische Slager)
Smaak: tonijn maar dan vegalicious! Hartig dus.
Mix de tonyn met wat peper en zout naar smaak. Vul de onigiri vorm voor de helft met rijst. Maak een kuiltje in de rijst en vul deze op met tonyn. Dek af met rijst en druk de vorm goed aan. Je kunt ook de vorm helemaal vullen en vervolgens een gat in het midden maken voor de tonyn (zodat je het vanaf de buitenkant kunt zien).

Roerei met sojasaus
Smaak: zout.
Kluts 1 ei in een kopje en voeg een klein beetje sojasaus toe. Bak het ei in een pan en blijf roeren tot het gaar is. Mix de stukjes ei met de rijst en maak er een driehoekje van met je handen of met behulp van een speciale mal.

Roerei met smashed avocado
Smaak: hartig.

Kluts 1 ei in een kopje. Bak het ei in een pan en blijf roeren tot het gaar is. Mix de stukjes ei met de rijst. Prak een stukje avocado en voeg zout/peper toe naar smaak. Vul de onigiri vorm voor de helft met de rijst-ei-mix. Maak een kuiltje in de rijst en vul deze op met smashed avocado. Dek af met rijst en druk de vorm goed aan. 

Onigiri_border-7428

Mango met/zonder kokos (mijn favoriet)
Smaak: zoet, extra zomers met kokos.
Snij hele kleine stukjes mango en roer deze met of zonder de kokos door de rijst. Maak er een driehoekje van met je handen of met behulp van een speciale mal. 

Kipstuckjes (Vegetarische Slager) met lenteuitjes en knoflook
Smaak: hartig.
Snij een paar kipstuckjes in hele kleine blokjes, 1/4 teentje knoflook in stukjes en een stukje lenteui in reepjes. Bak de kipstuckjes, knoflook en lenteui in een pan. Vul de onigiri vorm voor de helft met rijst. Maak een kuiltje in de rijst en vul deze op met de mix. Dek af met rijst en druk de vorm goed aan.

Anko
Smaak: zoet.
Anko is zoete rode bonen puree. Klik hier voor het recept.
Vul de onigiri vorm voor de helft met rijst. Maak een kuiltje in de rijst en vul deze op met anko. Dek af met rijst en druk de vorm goed aan. Je kunt ook de vorm helemaal vullen en vervolgens een gat in het midden maken voor de anko (zodat je het vanaf de buitenkant kunt zien).

Negi miso
Smaak: hartig.
Mix een beetje miso pasta met reepjes lenteui en beetje sake of water tot het een papje is. Maak een driehoekje van de rijst van met je handen of met behulp van een speciale mal en duw dit goed aan. Besmeer beide zijden van het rijstbonkje met de negi miso. Bak de onigiri aan beide zijden kort aan in een koekenpan.

Onigiri_border-7437

Bewaren

Wil je je onigiri pas de volgende dag eten tijdens de lunch? Verpak het dan strak in huishoudfolie en leg het in de koelkast. 

Enjoy!

 

I looooove ongiri. Heb jij het wel eens gegeten? Of heb je al zin om het recept uit te proberen? Laat het me weten in een comment óf post een foto op instagram met #pranabanana als je het gemaakt hebt. Het lijkt me superleuk om jullie creaties te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *