Sigarettenpeuken en kauwgom bij de bushalte, een leeg blikje tussen de madeliefjes, piepschuimbolletjes in de sloot, een paar natgeregende reclamefolders in de bosjes en een in de wind dansende plastic zakje… zomaar even een paar dingen uit een normaal Nederlands straatbeeld. Vies toch al dat zwerfafval? ?
Ik vind het jammer dat we er met z’n allen zo’n zooitje van maken. Van zwerfafval wordt toch niemand blij lijkt mij? Waarom laten wij die troep dan steeds overal slingeren?
1 Miljoenen jaar
Wist je dat het wel een miljoen jaar kan duren voordat zwerfafval volledig afgebroken is? Ondertussen eten er ook dieren ? van, waardoor het via via ook weer in ons voedsel terecht komt. Om nom nom, aardappelen met extra plastic vezels… nee dank je ?.
Een paar voorbeelden van hoe lang het duurt voordat iets volledig afgebroken is:
– sigarettenpeuk: 1-5 jaar
– bananenschil: 3 jaar
– plastic frisdrankfles: 5-10 jaar
– plastic zak: 10-20 jaar
– kauwgum: 20-25 jaar
– polystyreen frietbakje: 90 jaar
– plastic sixpack-houder: 100 jaar
– metalen blikje: 1,5-50 jaar
– aluminium blikje: 80 jaar tot 1 miljoen jaar
– glazen fles: 1 miljoen jaar
(Bron: Nudge)
Alle beetjes helpen
Het bijzondere is: Wanneer je iemand vraagt hoe hij/zij over zwerfafval denkt, is iedereen het met elkaar eens: het hoeft niet. Als we het allemaal met elkaar eens zijn, laten we dan samen zeggen: Weg met zwerfafval!
Ik heb wat tips op een rijtje gezet met kleine beetjes die helpen. Let’s do this!
1. Laat niets zwerven
Hoe superlogisch dit ook klinkt, soms sta je er gewoon niet bij stil. Je kauwgompje belandt naast de prullenbak bij het uitspugen, je gooit uit gewoonte je sigarettenpeuk ? op de grond of laat een papiertje uit je jaszak vallen. Geen wereldramp, maarrrr: Laat dit niet liggen! Pak het op en doe het alsnog in de prullenbak of neem het mee naar huis ?.
2. Zorg ervoor dat je afvalcontainer dicht is
Toen ik foto’s maakte voor dit blogbericht viel het me op dat bij veel afvalcontainers het deksel open stond. Hierdoor waait het afval eruit of vogels ? gaan ermee vandoor… het resultaat: Zwerfafval. Zit je container vol, zet het dan bijvoorbeeld tijdelijk in de schuur/berging of vraag aan je lieve buren of het in hun container mag. Klein verschil, groot resultaat!
3. #Zwerfie
Wat als iedereen iedere dag 1 stuk zwerfafval zou opruimen? Met dit idee startte Henk Vrugt een paar jaar geleden #zwerfie op Twitter. Het idee is heel simpel: Raap iedere dag 1 stuk zwerfafval ? op en gooi het in de prullenbak. Dit leg je vast door middel van een foto/video en dit deel je op Twitter met de zwerfie-hashtag. Een leuke manier om anderen te inspireren om hetzelfde te doen.
4. Ruim het gelijk op
Iedereen maakt wel eens troep buiten, bijvoorbeeld tijdens een picknick ☀️ in het park, barbecue in de tuin of met Oudejaarsavond als er vuurwerk wordt afgestoken. Hoe langer je afval laat liggen, hoe groter de kans dat het gaat zwerven door de wind of dieren (ook vanuit je eigen tuin of balkon). Ruim het daarom zo snel mogelijk op. Het vuurwerkafval op onderstaande foto ligt er al ruim 4 maanden…
Nog zo’n direct-opruim-ding: Hondenpoep! ? Als je Fikkie gaat uitlaten neem dan altijd van die handige hondenpoepzakjes mee, dan kun je het poepje direct opruimen en thuis weggooien. Kleine moeite toch?
5. Opruimrondje
Ga je even een frisse neus halen? Neem dan een plastic zak en een barbecuetang mee! Onderweg kom je ongetwijfeld zwerfafval tegen in je buurt dat je dan direct op kunt ruimen. Gezond voor jou en voor het milieu ?.
6. Kom in actie!
Wil je het groter aanpakken? ♻️ Doe dan mee met de Landelijke Opschoondag van Supporter van Schoon. Tijdens deze dag zijn er door het hele land initiatieven van Supporters van Schoon om de straten op te ruimen.
Vind je dit niet vaak genoeg? Dan kun je ook zelf een Opschoonactie organiseren in je buurt. Meld je aan bij Supporter van Schoon voor ideeën ? en tools om het opruimen gemakkelijker te maken.
7. Bel de gemeente
Zitten de prullenbakken ergens overvol, ligt er een grote hoeveelheid zwerfafval en/of kun je het niet zelf opruimen? Neem dan contact ? op met je gemeente en maak een “Melding openbare ruimte” ?. De gemeente is hier erg blij mee en zal zo snel mogelijk in actie komen om het op te ruimen.
Mijn ervaring met het opruimen van zwerfafval
Na me een hele tijd te hebben geïrriteerd aan zwerfafval, kwam ik tot de conclusie dat ik me er boos om kon maken maar dat dat niets hielp ? (No shit, Sherlock! ?).
Daarom ben ik begonnen met het gewoon op te ruimen.
Dat helpt wel en voelt een stuk beter.
Net als iedere eerste keer, voelde mijn eerste keer zwerfafval opruimen een beetje onwennig. Het was wel een drempel die ik over moest en het gaf me een vreemd gevoel ? om de troep van anderen op te ruimen. Ik voelde me ook bekeken… en niet zonder reden: mensen kijken soms op of om als ze zien dat je iets van de grond pakt en het in de prullenbak doet of meeneemt in een zak.
Na die onwennige eerste keer is mijn mindset van “Wat zouden ze denken” veranderd in “Ik ben blij dat het opgeruimd is” en “Ik hoop dat die meneer/mevrouw die nu kijkt het straks ook doet”. Dat geeft mij een goed gevoel ?.
Samen maken we de wereld een stukje schoner en mooier, doe je mee?
Heb jij wel eens zwerfafval opgeruimd en hoe vond je dit? Of heb je misschien nog een andere tip om zwerfafval tegen te gaan? Je kunt het delen in een reactie onder dit bericht. Alvast bedankt!