1 Maart 2007, de dag dat ik naar mijn eigen studiootje in Leeuwarden verhuisde. Ik vergeet nooit meer hoe blij ik met die 30m2 helemaal, totally, voor mezelf was. Hét moment dat ik ineens een hoop keuzes zelf mocht gaan maken: Wat ga ik koken? Kunnen deze rode sokken bij de rest van de was? Betaal ik deze rekening nu of wacht ik op een herinnering? Tot: welke energieleverancier kies ik?

Groene_energie-7384

Voor mij was heel logisch om voor groene energie te kiezen. Om me heen hoor ik toch nog best veel mensen zeggen dat het ze totaal niet uitmaakt en dat ze ‘gewoon de goedkoopste’ of ‘gewoon wat mijn ouders ook hebben’ hebben gekozen. Heel eerlijk: ik kan het me wel voorstellen dat je geen zin hebt om het allemaal uit te zoeken. Er zijn ook zoveel leveranciers!

Daarom hieronder mijn 5 redenen om voor groene energie te gaan + tips om heel gemakkelijk een groene leverancier te kiezen.

 

1. Je merkt er niets van

Van groene stroom & gas merk je niet zoveel, want: groene stroom werkt gewoon als stroom en groen gas werkt gewoon als gas. Alles werkt gewoon zoals altijd. Gelukkig maar! ?

 

2. Het kost niets extra

Door subsidies op groene energie en het groeiende aanbod is groene energie allaaaang niet meer duurder dan grijze energie. Je spaarpot merkt er dus ook niets van ?. Hoera!

Groene_energie-7371
Zoneiland Almere: Levert 9.750 GJ voor stadverwarming en warmwater in de wijk Noorderplassen.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

3. Minder CO2 uitstoot

Bij het gebruik van zonne-energie, windenergie en aardwarmte komt er geen of nauwelijks CO2 vrij. 

Hoe zat het ook al weer met CO2?

CO2 komt vrij bij o.a. de verbranding ? van fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas en steenkool) en hout. Grijze energie maakt gebruik van deze fossiele brandstoffen en zorgt hiermee voor extra CO2 in de atmosfeer. Doordat CO2 de zonnewarmte vasthoudt die door de aarde wordt teruggekaatst, wordt het steeds warmer op aarde: Het Broeikaseffect.

 

4. Groene energie raakt niet op

De voorraden aardolie, aardgas en steenkool beginnen steeds verder op te raken. Als we deze fossiele brandstoffen blijven gebruiken, hebben we over een aantal jaar echt een groot probleem om alles draaiende te houden. Maarrr: Groene energie raakt niet op! ☀️ Zon, wind en aardwarmte zijn er altijd. Op langere termijn is groene energie dus sowieso de enige en beste oplossing. 

Groene_energie-7373

5. Het is het minste wat je kunt doen

Doordat je er niets van merkt en overstappen zo geregeld is, is het in mijn ogen het minste wat je kunt doen om (beter) voor de Aarde ? te zorgen. Jij wil toch ook niet dat de Aarde vies, uitgeput en veel te warm wordt en met alle gevolgen hiervan? 

Hieronder geef ik je nog wat handige links om het overstappen voor jou zo gemakkelijk mogelijk te maken.

 

Kies een groene leverancier

Welke groene energieleveranciers zijn er?

Steeds meer energieleveranciers adverteren met groene stroom, windcertificaten, gecompenseerd gas en nog veel meer dat groen klinkt. De  Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE hebben samen een handige ranking gemaakt van energieleveranciers en hoe groen ze zijn. Zoals je ziet scoren DE Unie, Pure Energie en Qurrent het hoogst. 

Klik hier voor meer info over het onderzoek

Welke is het goedkoopst?

Omdat de kosten natuurlijk ook belangrijk zijn, maakte de Consumentenbond een pagina om uit te rekenen wat groene energie voor jou zou gaan kosten. Vul hier je verbruik in en geef aan dat je alleen groene energie wilt en bij duurzaamheid kies je voor ‘minimaal 75%’ en…poef!… ze geven je een handig overzicht van de goedkoopste groenste ? leveranciers voor jouw situatie.

Groene_energie-7362
Zoneiland Almere: 520 zonnecollectoren bij elkaar, wow.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

 

Mijn energieleverancier

Na 9 jaar Green-Choice-klant te zijn geweest zijn we afgelopen jaar naar Qurrent overgestapt. Ik dacht dat Green Choice de groenste was, maar toen ik op de groene energie ranglijst keek bleek dat niet zo te zijn. 

Qurrent levert 100% in Nederland geproduceerde groene energie en dat vinden wij erg belangrijk. Ook onze maandelijkse kosten konden bij Qurrent met 5 euro omlaag, das toch weer mooi meegenomen! ?

 

Energieneutraal

Honderdduizend pluspunten en een medaille? voor de mensen die energieneutraal wonen. Deze woningen wekken alle energie zelf op door bijvoorbeeld zonnepanelen en een zonneboiler of aardwarmte. Dit is het groenste van het groenste.

Het allerliefste ? zou ik ook zelf mijn energie opwekken, maar dat is op dit moment niet haalbaar voor ons. Ik ben voor nu al heel blij dat ons jaarlijkse stroomverbruik (1800 kWh) en warmteverbruik (2 GJ) aan de lage kant is ? en dat we gebruik maken van groene stroom en stadswarmte. Alle beetjes helpen! 

 

Ik ben benieuwd hoe jij tegen groene energie aankijkt en hoe jij je keuze voor een energieleverancier maakt. Vind je prijs belangrijker dan duurzaamheid of juist andersom? Of is er iets anders dat je tegenhoud om over te stappen? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *