Als je mijn blog een beetje hebt gevolgd weet je dat ik de afgelopen maanden ben begonnen met iedere dag mediteren en het hardlopen weer heb opgepakt 🏃‍♀️. Toen ik in de boekenwinkel dus het boek ‘Running Buddha’ tegen kwam en op de achterkant las: “Wat kunnen hardlopen en meditatie voor elkaar betekenen?” kon ik het boek niet meer terugleggen. Dit moest ik lezen!

Running Buddha

De schrijver van het boek, Sakyong Mipham, is spiritueel leider van Shambhala, een wereldwijd netwerk van meditatie- en retraitecentra 🙏. Hij is daarnaast gek op hardlopen en heeft al meerdere marathons gelopen.

In het boek past hij de 4 fases van de Shambhala-traditie van krijgerschap toe op het hardlopen. Niks religieus of vaags gelukkig! Bij iedere fase hoort gewoon een dier 🐉 dat symbool staat voor jouw ontwikkeling tijdens het hardlopen.

De eerste fase is de Tijger 🐯 (dat begint goed toch?!) waarbij je je richt op techniek, vriendelijkheid en concentratie. Hierna volgt de Leeuw die vreugde en kracht ontwikkelt, de Garoeda (een mythologische vogel) die je leert je grenzen te verleggen en uiteindelijk kom je bij de fase van de Draak 🐉 waarin het gaat om intelligentie en mededogen.

Running Buddha

Volgens mij ben ik nu in een soort van overgang van Tijger naar Leeuw. Ik hoef niet meer na te denken over hoe ik moet lopen of waar ik heen ga (Tijger) en ik leer steeds meer te genieten van wat/wie ik tegenkom onderweg (Leeuw).

Eigenlijk leert het boek je om te hardlopen met een meditatieve mindset. Ik heb hiervan geleerd om beter naar m’n lichaam te luisteren en daarbij wat liever 💚 voor mezelf te zijn. Maar sowieso vind ik de combinatie hardlopen en mediteren heel fijn. Tip: Ga voor of na je rondje hardlopen eens 10-20 minuten mediteren. Ik krijg daar zoveel meer focus en rust door! ☺️

Ook heb ik geleerd dat ik, met name mentaal, nog niet toe ben aan het lopen van een wedstrijd. Ik ben daar echt nog te competitief voor 🤷‍♀️ en zou daardoor over mijn grenzen gaan. Mijn vrienden proberen me regelmatig over te halen, maar dat komt in mijn Garoeda fase wel een keer guys! 😅Running Buddha

Of jezelf nou een Tijger, Leeuw, Garoeda of Draak vindt, dit boek vind ik echt een aanrader als je meer wilt weten over meditatief hardlopen. Sakyong Mipham vertelt tussen alle info door ook over zijn eigen ervaringen met hardlopen, waardoor het zeker geen droog/saai/stoffig boek is maar juist lekker weg leest.

Running Buddha is bij Bol.com te koop voor € 21,99 (hardcopy) en € 7,99 (ebook).

Dit bericht bevat een affiliatie link. Klik hier voor meer info.

Heb jij dit boek ook gelezen? Of ben je het van plan? Of heb je iets anders leuks te vertellen over hardlopen? Laat het me weten bij de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *