Via ikbenirisniet kwam ik de door Bonnie bedachte vegetariër tag tegen. Superleuk! ? Omdat ik zelf nog niet echt iets heb geschreven over waarom ik vegetarisch eet, leek het me leuk om deze tag in te vullen voor jullie. So, here we go!

vega_tag-04174

1. Hoe oud was je toen je vegetariër werd?

Eigenlijk ben ik nog niet eens zo heel lang vegetariër! Ik ben sinds mijn 13e geïnteresseerd in vegetarisme en ben eigenlijk heeeeeel lang flexitariër geweest. Langzaamaan kreeg ik steeds minder zin in vlees ? en pas op mijn 26e (voorjaar 2013) heb ik echt de knoop doorgehakt om geen vlees meer te eten. Een jaar later besloot ik om ook geen vis ? meer te eten. Dus ik ben nog maar bijna 2 jaar echt vegetariër! ?

2. Waarom ben je vegetariër geworden?

Ik heb vlees nooit heel lekker gevonden, kluiven vond ik bijvoorbeeld echt heel erg goor ?. Heel vroeger zijn onze voorouders dieren gaan eten om te kunnen overleven en in de huidige samenleving is dit volgens mij niet meer perse nodig. Daarom vind ik het dus onnodig dat er een dier voor mijn doodgemaakt wordt. Ik zou het niet eens zelf kunnen en durven doodmaken! ? Waarom zou ik het dan eten? Dat is eigenlijk mijn main reason.

Daarna komen voor mij alle andere redenen zoals het leed in de industrie, dat dieren lief zijn ?, de ecologische voetafdruk ?, gezondheid, het gesjoemel met water toevoegen aan het vlees, antibiotica ?, niet weten wat je eet, enzovoorts.

Er zijn voor mij eigenlijk veel meer redenen om het niet te eten dan om het wel te eten. 

Moestuin_02_watermerk-5193-2

3. Heb je vrienden en familieleden die ook vegetariër zijn?

Ja! ? Mijn zusje Henny is sinds kort vegetariër, mijn tante Jenny is al heel lang vegetariër, Mitch is thuis-vegetariër en mijn viendinnetjes Kim & Jenny zijn ook allebei al een hele tijd vegetariër.

Om me heen hoor ik trouwens steeds vaker dat men zichzelf flexitariër noemt. Ik vind dat echt heel erg mooi! ☺️

4. ‘Zondig’ je wel eens?

Tijdens onze vakantie in Japan heb ik, als er geen vega optie was, vis gegeten ?. In Japan vinden ze het namelijk echt niet tof als je vraagt om een gerecht voor jou aan te passen (bijvoorbeeld: “ik wil dit, maar dan zonder de ham/garnalen”). Niet dat ze je het restaurant uit schoppen ?, maar ze vinden het gewoon heel brutaal. Soms dacht ik zelfs een vegetarisch gerecht te bestellen en dan zat er alsnog bonito vlokken overheen of vlees/vis doorheen.

Dit is dus een groentegerecht met bonito vlokken erover -_-
Dit is dus een onschuldig groentegerecht met bonito vlokken -_-
En dit lieve noedelsoepje bevat ook visextract
En dit lieve noedelsoepje bevat ook visextract

Ik had van tevoren vega friendly restaurants kunnen zoeken, maar heel eerlijk: ik wil niet alles vooraf plannen voor mijn vakantie. Vlees is voor mij echt een no-go en daarom koos ik ervoor om toch vis te eten. Ik heb hier geen spijt van, maar veel vegetariërs zullen dit als een ‘zonde’ zien.

Nou ja, dan maar niet naar de hemel ?. 

Verder let ik ook niet altijd op vegetarisch stremsel in kaas als ik buiten de deur eet. Als ik het zelf koop let ik er wel op. Hetzelfde geldt voor gelatine enzo. 

5. Wat is je favoriete vleesvervanger?

Zelf gemaakt: Falafel ?
Kant-en-klaar: Bratwust van de Vegetarische Slager (klaargemaakt als een frikandel speciaal)
Snack: Groentekroketten van Van Dobben

6. Heb je wel eens een opvallende reactie gehad?

Wat ik grappig vind is dat mensen die wel vlees en vis eten zich best vaak automatisch gaan verantwoorden/verontschuldigen als ik ze vertel dat ik vegetariër ben ?. Van mij hoeft dit helemaal niet: Mij maakt het echt niet uit wat jij eet, als je er zelf maar achter staat. ?

7. Mis je wel eens iets als vegetariër?

Ik vind gebraden vlees nog wel erg lekker ruiken ?, maar dat dat heeft volgens mij meer met herinneringen aan vroeger te maken dan met dat ik het lekker vind of mis. En vegetarische sushi ? vind ik juist veel lekkerder! 

vega_tag01-5558

8. Zou je ook veganist willen worden? Waarom wel/niet?

Op dit moment niet. Ik eet nog veel te graag kaas en eieren, maar als het kan kan vervang ik het wel. Als ik een cake bak gebruik ik bijvoorbeeld No Egg poeder, want ik vind het dan zonde van het ei.

vega_tag01-04124

Koemelk drink ik dan weer niet, en yoghurt vind ik echt heel erg vies! Als ik dat teveel eet/drink krijg ik sowieso last van mijn darmen, dus die keuze is dan makkelijk gemaakt ?.

Voor mij is vegan eten meer als een nieuwe gadget: ik vind het leuk om uit te proberen. 

9. Zijn er mensen door jou vegetariër geworden?

Niet dat ik weet eigenlijk. Uiteindelijk is het toch iemands eigen keuze, geïnspireerd/beïnvloed door meerder factoren. Hmm en ja Mitch eet lekker vegetarisch met mij mee ?, dus die wel een klein beetje. Maar als hij echt, echt, echt! een vleesje/visje wil dan maak ik dat echt wel voor hem klaar (voordat ik bezorgde/haat mailtjes krijg).

wortel_koriander-1096

10. Zou je je kinderen als vegetariër opvoeden?

Net als Iris wil ik nu alleen konijnenkinderen ? en die zijn gelukkig al vegetariër. Alhoewel ons vorige konijnenkind Mac (foto hierboven) eens een bromvlieg heeft opgegeten! (ik was gelijk een bezorgde moeder, want ‘zou dat niet schadelijk voor hem zijn enzo?!’ ?)

 

Dat waren mijn antwoorden van de vegetariër tag! Ben je ook vegetariër? Neem deze leuke tag dan vooral over en beantwoord ook de vragen op jouw blog of youtubekanaal! Ik ben erg benieuwd naar jullie antwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *