Al een paar jaar heb ik een crush ? op Matcha: Japanse groene thee poeder. Niet alleen omdat groen mijn lievelingskleur is, maar ook omdat het zo lekker is! ? Het allerliefste maak ik er een heerlijke Matcha Latte van.

Matcha-6838

Wat is matcha?

Matcha is de koningin onder de groene thee. Het is een uiterst verfijnde theesoort die al zo’n 800 jaar in Japan wordt gedronken. Bij matcha drink je niet een aftreksel van de groene thee blaadjes, maar drink je de blaadjes in poedervorm op.

Hoe wordt matcha gemaakt?

Vier weken voor de oogst van de theebladeren ? worden de theeplanten in de schaduw geplaatst. De plant reageert hierop met een verhoogde productie van het bladgroen (chlorofyl) wat voor de felgroene kleur zorgt en de smaak versterkt. Tijdens de oogst worden alleen de beste theebladeren geselecteerd. Deze worden vervolgens gestoomd, gedroogd en verpulverd zodat er uiteindelijk een donkergroen poeder overblijft.

Kwalitatief goede matcha is donkergroen van kleur en smaakt zoet met een zachte nasmaak.

De prijs van matcha poeder is afhankelijk van de kwaliteit. Wil je thee maken? ? Koop dan iets duurdere matcha poeder dan wanneer je het gebruikt om bijvoorbeeld een cake te bakken. Ter vergelijking: Wij hebben in Japan voor 20 gram matcha poeder om thee te maken ¥3500 ( ongeveer €26,- ) betaald. Dit was niet de duurste ?.

In Japan is het een trend om matcha in alles wat eetbaar is te stoppen: van chocolade(koekjes) tot ijs en van pannenkoeken tot donuts.

Na het openen van je blikje matcha poeder kun je het het beste in de koelkast bewaren (aldus het Japanse mevrouwtje bij wie wij onze thee kochten).

Matcha-6810-wide

Voor 1 matcha latte heb je nodig:

– een kwart tot een halve theelepel matcha poeder
– 100 ml water (80ºC)
– 200 ml sojamelk
– je lievelingstheemok (300 ml)
– een matcha klopper of een kleine garde
– een melkopschuimer
– eventueel wat suiker naar smaak

? Zo maak je een Matcha latte:

1. Verwarm het theewater tot 80ºC.
2. Verwarm de sojamelk.
3. Schuim de sojamelk op in de melkopschuimer.
4. Schep het matcha poeder in je theemok.
5. Voeg ongeveer 1/3 van het theewater toe aan het poeder en klop het max. 30 seconden met de matcha klopper of garde op zodat er een schuimlaagje ontstaat.
6. Voeg de rest van het theewater aan de matcha toe.
7. Schenk de opgeschuimde sojamelk op de matcha.

Enjoy je matcha latte!


Leuke variaties

– Maak je matcha latte eens met sojamelk met vanillesmaak
– of met kokosmelk!
– Mix het matchapoeder met een beetje cacaopoeder
– Doe de melk met matcha en ijsblokjes in de blender voor een iced matcha latte ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *