Hardlopen-5550Ben jij er al een beetje aan gewend dat de zomer voorbij is? Ik had toch wel even een soort van zomerliefdesverdriet, maar nu ik daar een beetje overheen ben weet ik het weer: dit is mijn lievelingshardloopweer! ☀️ Ik vind het nu juist niet te warm, maar ook niet te koud om lekker buiten hard te lopen, uit te waaien in de wind ? en met een beetje geluk een herfstig zonnetje op m’n snoetje. Heerlijk!

Wil je ook beginnen met hardlopen? Dan geef ik je in deze blog een paar tips die mij enorm hebben geholpen om te beginnen en die me ook nu nog helpen om mijn hardloopschoenen steeds weer aan te trekken.

1. De juiste mindset

Heel lang was ik ervan overtuigd dat ik niet kon hardlopen en maakte ik liever foto’s van hardlopende mensen dan dat ik het zelf zou proberen ?.

Hardlooptips-00788

Op de middelbare school had ik problemen met mijn ademhaling tijdens de gymlessen. De leraren zeiden simpelweg: “Dan doe je maar niet meer mee als t niet meer gaat” ? . Ik kreeg zo het idee dat ik niet in staat was om te sporten. Maar ja, als je denkt dat je iets niet kunt, probeer je het niet meer en lukt het je dus nooit.

Angst kan je echt enorm blokkeren en tover je ook niet zomaar weg. Door het voorzichtig te proberen (met Evy) kwam ik erachter dat ik tot meer in staat ben dan ik had gedacht ? . Nu ik de juiste mindset had gevonden, kon ik eindelijk beginnen met hardlopen. Yeah!

2. Let op je ademhaling

Tijdens het hardlopen adem ik alleen maar door mijn neus. Hierdoor heb je meer controle over je ademhaling, ga je minder snel hijgen en neem je meer en sneller zuurstof op in je bloed. In het begin is het even wennen, maar het heeft nog een voordeel: zo krijg je ook geen vliegjes in je mond ?

Als ik merk dat het ademen moeilijker gaat gebruik ik de ujjayi pranayama techniek om mijn adem weer onder controle te krijgen (ook wel oceaanademhaling genoemd). Op Youtube legt Adriene uit hoe je dit kunt leren.

3. Koop een leuke hardloop outfit

Ondanks dat ik uiterlijk niet het allerbelangrijkste vind om me druk over te maken, heeft het me wel erg geholpen dat ik o.a. leuke, vrolijke roze hardloopschoenen heb. Look at them! ? Daar word je toch vrolijk van?!

Hardlopen-5605Hardloopschoenen zijn best prijzig, maar wel het aller, aller, aller belangrijkste van je hele outfit. Als je in een goed paar schoenen investeert voorkom je al een hele hoop stomme blessures ? . Laat je voor hardloopschoenen adviseren door de verkoper in een gespecialiseerde sportwinkel. Zij kunnen je precies vertellen welke schoenen bij jouw loophouding passen.

Als je hardloopkleding gaat kopen, kies dan iets uit waarvan je zin krijgt om het aan te trekken en waar je je lekker in voelt. Houd ook rekening met warm en minder warm weer, zodat dit geen excuus is om niet te gaan lopen ?. Dit is mijn hardloopkloffie:

Hardlooptips-6740

Dit bericht is niet gesponsord door Nike! ? (Kijk maar, het roze shirt is van Asics!) Ik vind de hardloopkleding van Nike gewoon erg fijn.

4. Probeer ‘Hardlopen  met Evy’

Evy Gruyaert heeft een hardlooptraining ontwikkeld waarmee je in 30 lessen leert om 5 km aan een stuk te kunnen hardlopen. Toen ik ermee begon dacht ik echt dat het me nooit zou gaan lukken ? , maar ik ben nu bijna bij les 30 en het gaat me eigenlijk makkelijker af dan ik dacht! Wat ik vooral leuk vind is dat ze je aanmoedigt en tips geeft. Meer info over deze app vind je hierrrrr.

Hardlooptips-5598

5. Luister naar je lichaam

Toen ik met hardlopen begon was ik een beetje te fanatiek en ging ik gelijk voor drie keer per week. Mijn beenspieren gaven al snel al aan dit een beetje te enthousiast was ? . Zoals je in mijn blogpost over het stellen van doelen hebt kunnen lezen is mijn doel nu om 1x per week hard te lopen. Dit doe ik niet altijd even braaf iedere week, maar aan de andere kant soms ook 2x per week als ik daar zin in heb.

Doe wat goed voor jou voelt, ga niet over je grenzen heen en neem voldoende rust, dan blijft het leuk!

6. Stippel een paar leuke routes uit

Iedere keer hetzelfde stukje lopen kan op den duur gaan vervelen. Met behulp van Google Maps of de Nike+ website kun je heel gemakkelijk routes van een bepaalde afstand uitstippelen voordat je gaat hardlopen. Bijvoorbeeld door het bos, park of gewoon je woonwijk. Ik heb zelf een paar routes bij mij in de buurt die ik steeds afwissel of een stukje langer maak. Dit is bijvoorbeeld een rondje van 4 km:

Screen Shot 2015-11-01 at 11.31.01

7. Het is geen wedstrijd

Heb je vrienden die al langer of vaker hardlopen dan jij? Schaam je er dan niet voor dat je na 2 km intervaltraining met Evy rood en bezweet thuiskomt, terwijl zij dit met twee vingers in hun neus doen. Het is geen wedstrijd en je lichaam heeft tijd nodig om conditie en spierkracht op te bouwen. Wees iedere keer trots op jezelf dat je bent gaan hardlopen! ?

8. Track je vooruitgang

Tijdens het hardlopen gebruik ik de Nike+ Running app op mijn iPod om vast te leggen hoe lang ik heb gelopen, hoe ver ik heb gelopen en hoe snel ik heb gelopen. Als je met je mobiele telefoon loopt zijn talloze andere trackers die je kunt gebruiken bijvoorbeeld Runkeeper, Hardlopen met Evy of Runtastic. 

Dit is van mijn eerste keer hardlopen:

hardlopen_deel1_evyles1

En dit is van mijn laatste keer hardlopen:

Schermafbeelding 2015-11-01 om 12.47.08

Het motiveert mij enorm om te zien hoe mijn conditie in de afgelopen tijd verbeterd is ? . Door te tracken zie je dat het zin heeft om te gaan hardlopen, zie je dat je het kunt en zie je dat je je grenzen steeds een klein beetje verlegt. Kortom: goed voor je mindset en je ego wordt er ook gelukkig van.

Wil je me toevoegen op Nike+? Mijn username is _Harmke.

 

Tot zover mijn hardloop tips. Wil je meer weten over mijn tips of heb je zelf een leuke tip? Laat het hieronder achter in een comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *