‘Iedere ochtend minimaal 10 minuten mediteren’ stond al 5 jaar op mijn ooit-lijstje. Ik ben supertrots op mezelf, want afgelopen mei ben ik er dan toch echt mee begonnen.

Silence please!

Zodra mijn wekker een vrolijk liedje heeft gezongen om mij wakker te maken, staat mijn hoofd direct 100% AAN (okay… 80%). Reminders, “ik moet plassen”, ideeën, “hey is Mitch eigenlijk wel wakker?”, zorgen, “honger!”, mijn hersens draaien direct op volle toeren. Het leek me zoooo fijn om de dag te beginnen met een beetje rust in m’n hoofd in plaats van direct die hysterische drukte van ‘radio Harmke’ ?. 

Wat is mediteren?

Veel mensen denken bij meditatie aan iets zweverigs, beetje stilzitten in de lotushouding, en ze hebben er vooral geen tijd voor. Stiekem hebben juist die mensen meditatie nodig, maar dat ontdekken ze misschien ooit wel ?. In essentie is meditatie het opzoeken van de stilte. Dit kan waar en wanneer je maar wil: de stilte is er altijd. All you need is je ademhaling.

Toen ik net begon met mediteren dacht ik dat ik mijn gedachten ermee kon stopzetten. Dat het echt stil zou worden in mijn hoofd. Eigenlijk werd het in de eerste instantie, voor mijn gevoel, veel drukker in mijn hoofd. Normaal zijn we geneigd om constant afleiding te zoeken. Tijdens meditatie sta je stil bij wat er vanbinnen gebeurt. Er zullen misschien gevoelens of gedachten naar voren komen die je nog nooit eerder opgevallen zijn. Hierdoor kan het in het begin juist lijken alsof je onrustiger wordt. Dit is niets om je zorgen over te maken. Uiteindelijk gaat het erom dat je gaat ervaren dat je niet overal op hoeft te reageren of te oordelen. Een gedachte/gevoel is maar een gedachte/gevoel. Die komen en gaan, net als wolkjes die voorbij drijven door de lucht.

Door mijn dag te beginnen met die paar minuten mediteren, train en herinner ik mezelf iedere ochtend in het focussen op de gedachten die ik wil. Ik hoef niet op alle gedachten te reageren en ik kan ervoor kiezen om iets anders te denken. 

Headspace

Ik mediteer met de app Headspace. Deze Engelstalige app begint met 10 gratis lessen van elk 10 minuten. Ik vind het leuk dat je soms een vrolijke animatie te zien krijgt die je voor de les even kort iets uitlegt of dat Andy (de stem van Headspace) in een korte video iets komt vertellen. Na de 10 gratis lessen kun je een betaald abonnement op de app nemen en ga je verder met nog 2 blokken van 10 lessen (15 en 20 minuten) om de basisprincipes van mediteren te leren.

Headspace_multiple01
Zodra je deze 30 basislessen hebt ‘gemastered’ kan de fun pas echt beginnen, want nu mag je zelf een serie met lessen kiezen! Elke serie gaat over een bepaald onderwerp bijvoorbeeld ‘stress’, ‘change’ of ‘creativity’. Je kunt per serie ook kiezen of je lessen van 10, 15 of 20 minuten wil volgen.

Ik koos als eerste serie ‘relationships’, omdat ik graag wat minder streng voor mezelf en anderen wil leren te zijn. En ik ben nu bezig met mijn tweede serie: ‘change’, waarin ik leer ervaren dat alles tijdelijk is en constant verandert. अनित्य anitya, zoals dat zo mooi in het Sanskriet heet ?.

Tijdens de lessen word je begeleid door Andy. Hij heeft een rustige en vriendelijke stem vind ik. Hij geeft aan waar je je aandacht op mag gaan richten, vertelt soms wat achtergrondinformatie en hij geeft je tips. Een soort van Evy, maar dan voor meditatie zeg maar.

Wat ik verder nog leuk vind aan de app is dat mijn proces bijgehouden wordt. In mijn profiel kan ik zien hoeveel uur ik al gemediteerd heb, hoeveel dagen achterelkaar ik gemediteerd heb, welke lessen ik heb gedaan, enzovoorts. Ook krijg ik een sticker als je een bepaald aantal dagen achterelkaar gemediteerd heb ? dat motiveert mij echt enorm haha, stickers!

Hoe voel ik me?

Inmiddels ben ik al 90 dagen aan het mediteren met Headspace. Ik vind het echt heel fijn om de dag te beginnen met een momentje van stilte voor mezelf en de meditatielessen hebben tot nu toe nog meer leuke bijwerkingen:
– Ik ben me meer bewust van hoe ik me voel.
– Ik heb geleerd dat een gedachte maar een gedachte is, waarop ik niet altijd hoef te reageren.
– Ik voel me rustiger omdat ik weet dat gedachten en gevoelens komen en gaan.
– Ik ben ietsie-pietsie minder snel in in perfectionistische-panic-modus als iets anders gaat.
– Ik glimlach meer naar onbekenden (ik vond het erg grappig toen ik dit ontdekte).

“In de stilte, in de ruimte tussen twee gedachten in, kun je voelen waar je werkelijk naar verlangt en waar je gelukkig van wordt” schrijft Johan Noorloos in zijn boek ‘Het Inzicht’. En zo voelt het voor mij ook. Eigenlijk leer ik door het mediteren meer naar mezelf en mijn gevoel te luisteren. Dit is denk ik ook waarom ik soms zo’n ‘geruststellend’ gevoel na het mediteren heb.

 
Dagelijks mediteren

Het heeft 5 jaar geduurd voordat ik er echt mee begon, maar blijkbaar had ik die tijd gewoon nodig. Ondanks dat ik af en toe ook wel eens een dagje skip (De badge voor 30 dagen achterelkaar mediteren haal ik steeds net niet ?), wil ik dit zoveel mogelijk dagelijks, lekker in mijn pyjama, blijven doen.

 

headspace_giveaway Giveaway!

Wil je na de eerste 10 gratis dagen, Headspace nog een maand gratis uitproberen? Laat in een comment weten waarom jij wilt gaan mediteren. Op zondag 9 augustus kies ik de winnaar van de maand gratis Headspace.

—-> Deze winactie is gewonnen door Jasmijn <—-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *