Ghee-5275-2

Als je wel eens bij de natuurwinkel komt heb je het vast wel eens in het schap bij de kokosolie zien staan: potten met knalgele ghee. Je kunt het dus kant-en-klaar kopen, maar ik ga jullie uitleggen hoe je het (super simpel) zelf kunt maken!

Wat is ghee?

Het is bakvet op basis van boter. Bij het maken van ghee haal je de eiwitten, zouten en een groot deel van het water uit de boter. Hierdoor kun je het veel hoger verhitten dan ieder ander bakvet (tot 250ºC) en je hebt geen problemen met spetters (au!). Verder heeft het een heerlijke nootachtige smaak vind ik.

Volgens de Ayurveda is ghee reinigend en helend voor je spijsvertering en zou het o.a. stress verminderen. Wat daarvan klopt weet ik niet precies, maar dat zou het natuurlijk nog leuker maken. Ik vind het gewoon lekker en het brandt niet aan, dat is al win-win!

Wat heb je nodig?

– 2 pakjes ongezouten roomboter
– een steelpannetje
– een theezeefje of kaasdoek
– een houten pollepel
– een schaaltje
– een lepel
– een schone glazen pot

Let’s make ghee!

1. Smelt de boter in blokjes in de steelpan. Roer af en toe met de pollepel.

Ghee-5229-2
2. Blijf de boter verwarmen op ongeveer middelhoog vuur zodat de boter gaat koken (ik gebruik stand 4 van 9 op mijn inductiefornuis).
Vanaf nu niet meer roeren 🙂

3. Als de boter kookt komt er een dikke witte schuimlaag op te liggen.Dit zijn de eiwitten en zouten. Dit schep je er heel voorzichtig vanaf met de lepel. Je wilt echt alleen de schuimlaag eraf halen, zo hou je straks meer ghee over. 

Ghee-5236-2
4. Hierna komen er kleinere doorzichtige belletjes op de boter, dit is het vocht. Het maakt een ‘klakkend’ geluid. Het vocht verdampt vanzelf, maar als er nog dikker schuim tevoorschijn komt mag je dit eruit scheppen.

Ghee-5239-2
5. Nu komt er nog een keer een dunnere schuimlaag op het vet te liggen. Dit zijn de laatste eiwitten. Schep ook deze er voorzichtig uit. Zet het vuur uit zodra je ziet dat het vet helder en goudbruin is en schep het laatste beetje schuim ervan af.

Ghee-5242-2
6. Onderin de pan kunnen wat aangebrande stukjes liggen, dit is niet erg.

7. Giet de ghee door het theezeefje of kaasdoek in een schone glazen pot.

Ghee-5249-2b
8. Doe het dekel op de pot en laat de ghee afkoelen op het aanrecht. Let op de pot wordt heet, dus leg er eventueel een onderzetter onder 🙂

Enjoy de ghee!

 

Ghee tips

– Gebruik roomboter van goede kwaliteit. Ik had laatst bio roomboter bij Lidl gekocht, maar hier zit heel veel vocht in. Daardoor hou je erg weinig ghee over van je pakje boter. 

– Je kunt ghee op kamertemperatuur bewaren.

– Tibetanen doen het al jaaaaaren in hun thee en koffie en dit schijnt nu ook de nieuwste trend in de VS te worden/zijn. 

– Je kunt er kruiden aan toevoegen voor extra smaak, bijvoorbeeld rozemarijn.

– Ook lekker op een oerhollandse bruine boterham

Ik vind ghee echt een superfijn product. Wat is jouw lievelingsbakvet? En heb je wel eens ghee ergens voor gebruikt? Laat het me hieronder weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *