Gadgets02-5092

Okay, ik beken: Ik heb een zwak voor gadgets, games en elektronica. Niet zo gek als dochter uit een familie met een wit- en bruingoed winkel. Als mijn vader weer eens een videorecorder aan het repareren was op de eettafel zat ik er met mijn neus bovenop om te kijken hoe het er van binnen uitzag. Van game consoles tot robots en van zonnepanelen tot mijn Magimix Blender, i’m lovin’ it! 

Ondanks alle apparaten in huis is onze energierekening relatief laag. Hoe we dat doen? Vandaag heb ik 5 tips om groener met je apparaten, gadgets en/of consoles om te gaan.

gadgets_vliegtuigstand_pranabananaVliegtuigstand

’s Nachts zet ik mijn telefoon op vliegtuigstand. Allereerst natuurlijk omdat ik niet graag uit mijn dromen over verre reizen of een oneindig grote konijnenboerderij gestoord wil worden én omdat de batterij van mijn telefoon zo minder snel leeg is. ++ het opladen van je telefoon gaat ook sneller wanneer ie op vliegtuigstand staat.

 
gadgets_vol_pranabananaVol = vol

De meeste smartphones zijn in een uur volledig opgeladen. Als je je telefoon ’s ochtends bij het opstaan aan de lader hangt wordt ie opgeladen terwijl jij liedjes onder de douche zingt en je ontbijt eet. Ready-to-go als je de deur uitgaat! Ook camera accu’s, controllers, tablets enzo hoeven niet de hele nacht aan de lader te liggen. Besparen met je laptop? Laad ‘m pas op als het echt nodig is en haal de stekker er weer uit als de accu vol is.

 
gadgets_switch_pranabananaSwitch it off

Wij hebben een Wii U en een PS4 en beide consoles willen graag altijd op een soort standby modus staan. Zit ik lekker op de bank met Yogi te knuffelen, springt de Wii U ineens aan om te vertellen dat er een nieuwe game in de store is. Lekker boeiend! We hebben nu een stekkerdoos met een schakelaar die alles 100% uitschakelt, dan kunnen de apparaten niet stiekem stroom verbruiken. Deze stekkerdoostruc kan natuurlijk ook met je pc/iMac!

Let wel op dat je bij het afsluiten van je console echt de ‘uitschakel’ optie kiest voordat je de switch van de stekkerdoos overhaalt, anders krijg je bij de volgende keer opstarten een foutmelding.

gadgets_slaap_pranabananaSamen naar bed

Heb je een nas of een server in huis? Veel van dit soort apparaten hebben een functie in de software zitten om een stroomschema in te stellen. Zo kun je instellen dat wanneer je het apparaat niet nodig hebt, bijvoorbeeld als je slaapt, dat ie dan automatisch uitgaat. Gewoon 1x even instellen en je hebt er geen omkijken meer naar.

 

gadgets_wakawaka_pranabananaWakaWaka

Je kunt je telefoon of tablet natuurlijk ook opladen op zonne-energie met de WakaWaka Power! Je zet de WakaWaka lekker in het zonnetje en de volgende dag kun jij je telefoon weer opladen. Onlangs schreef ik een review over de WakaWaka waarin je meer over deze awesome gadget kunt lezen.

 
gadgets_doei_pranabananaTot straks gadgets!

Tsja en dit is natuurlijk een beetje vloeken in de kerk 🙂 : neem af en toe een vrije dag/avond van je computer, console en andere moderne apparaten. Ga naar buiten, nestel jezelf op de bank met een goed boek/tijdschrift of ga iets creatiefs of sportiefs doen! Want hoe handig en vermakelijk al die apparaten ook zijn, soms is het ook fijn om even wat anders te doen.


In alle tips hierboven ben ik uitgegaan van ‘normale’ netstroom. Het is natuurijk helemaal awesome als je zonnepanelen hebt die alle energie voor je opwekken! Wij zouden ze ook graag willen alleen hebben we nog niet genoeg gespaard (lees: op vakantie gaan vinden we ook leuk). 

Ik heel blij dat er steeds weer nieuwe dingen uitgevonden om beter met energie om te gaan. Bijvoorbeeld de Tesla-batterij die je zonne-energie opslaat zodat je het later kunt gebruiken. En ken je de Batterizer al? Die verlengt de levensduur van batterijen met 800%! Vanmiddag las ik op Nudge trouwens iets over energie opwekken met een composthoop, geniaal bedacht! 

Hoeveel ik ook van mijn nerd spullen hou, ik probeer er zo bewust mogelijk mee om te gaan. Alle beetjes helpen, hoe klein ze misschien ook lijken. Wat doe jij om energie te besparen? Deel het hieronder in een reactie, Groene nerds assemble!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *