Deze week ben ik erg geïnspireerd door een video van de Universiteit van Nederland. Mitch en ik kijken allebei regelmatig colleges van UvN en deze week kwam Mitch dit interessante college over cradle-to-cradle van professor Louise Vet tegen:

Voor de andere video’s die onderdeel zijn van dit college: KLIK HIER

Cradle-to-Cradle: The Circle of Life

Bij cradle-to-cradle draait het erom dat er geen afval ontstaat. Na gebruik kan het product, of de onderdelen afzonderlijk van elkaar, gebruikt worden als (grondstof van) een ander product. Alles gaat weer op in het geheel, zoals de natuur het bedoeld heeft.


Simba: But, Dad, don’t we eat the antelope?

Mufasa: Yes, Simba, but let me explain. When we die, our bodies become the grass, and the antelope eat the grass. And so we are all connected in the great Circle of Life.
~ Walt Disney’s The Lion King ~


Door het verhaal van professor Vet ben ik weer na gaan denken over hoeveel ik verspil, voor de heb heb en dat de natuur geen onuitputtelijke bron van grondstoffen en energie is zoals we er nu mee omgaan. Don’t worry, ik ga nu niet de hele dag in een hoekje zitten huilen 🙂 tijd voor kleine bee(s)tjes die bijdragen:

Mushroom farm kit
Mushroom Farm kit

Een leuk voorbeeld dat professor Vet aanhaalt is de Mushroom Farm kit van GRO. Hiermee laat je oesterzwammen groeien op koffieprut. Om nom nom, eten! Daar ben ik gek op. En we hebben daarom deze week een Mushroom Farm kit gekocht bij Coffee Company. Vanaf nu ben ik dus Paddenstoelenboerin!

Uit de Mushroom Farm kit kun je 2x paddenstoelen laten groeien. Dit duurt ongeveer 10 dagen. Na de tweede oogst kun je de inhoud van de verpakking gebruiken als compost voor je (moes)tuin.

Iedere ochtend en avond sprayen we braaf water op de Mushroom Farm Kit. Mushroomfarmkit-4994Ondertussen verzorgen onze ‘farm’ al weer 5 dagen en de eerste baby oesterzwammetjes komen al tevoorschijn! 

UPDATE! ?
Bekijk hier het eindresultaat + recept!

Wil je ook een Mushroom Farm kit? Klik hier voor de verkooppunten.

 

 

Nieuwe huisdieren

Wat er verder nog op mijn cradle-to-cradle wishlist staat is… een wormenbak! Ja echt waar: Ik, de wormenheld die nog niet eens een worm met haar blote handen durft op te pakken, wil een wormenbak.

Je denkt nu misschien “jakkie wat goor”, maar wormen zijn hartstikke handige diertjes, die je GTF-afval omtoveren tot supercompost! Dus je doet je GFT-afval in de wormenbak, de hongerige wormen eten het op en de wormenpoep is perfecte compost voor je moestuinje. Zero waste!

Als ik mijn nieuwe huisdieren heb zal ik ze hier aan jullie voorstellen!


Eigenlijk ben ik nog niet zo heel erg thuis in de wereld van cradle-to-cradle, maar zou het wel graag willen. Ken jij een leuk product of project volgens het cradle-to-cradle principe? Please, let me know!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *