eco-friendly-koken-1Soms heb ik het niet eens in de gaten: ik gooi gewoon eetbaar voedsel weg of ik gebruik onnodig veel water. Zonde! Gelukkig zijn gewoontes af en aan te leren 🙂 Maak je kookgewoontes groener met deze 5 eco friendly kooktips: 

1. Seizoensproducten
Koken met groenten en fruit van het seizoen is lekker en goed voor je portemonnee en milieu. Milieu Centraal heeft een heel handig overzichtje gemaakt zodat je kunt zien wat dit seizoen voor je in petto heeft.

2a. Minder water: Groenten
Kook groenten in precies genoeg water (zodat ze net niet verdrinken zeg maar) of stoom je groenten gaar in een stoommandje boven een klein laagje water.

2b. Minder water: Rijst
Rijst kook je het snelst in 2 kopjes water op 1 kopje rijst. Als het water kookt, zet je het vuur laag en wacht je tot het water verdwenen is. Easy peasy!

3. Eat it all!
Wanneer je minder eetbaar voedsel weggooit heb je minder afval én meer te eten! Win win! Een paar voorbeelden: Broccoli- en bloemkoolstronken kunnen de blender in voor een lekkere smoothie en door het eten van aardbeikroontjes is nog nooit iemand overleden :).

4. Gietijzer
Lekker ouderwets (en duurzaam) koken en bakken met gietijzer. Wanneer je goed voor je gietijzeren pannen zorgt kun je ze gebruiken tot je een opaatje/omaatje bent! Wat de pannen verder zo eco friendly maakt is dat ze lekker lang warm blijven en de warmte in de pan goed verdelen.

5. Doorgaren
Laat je groenten lekker op het aanrecht doorgaren. Je pakt de pan van het fornuis wanneer het water begint te koken en het warme water doet de rest (wel deksel op de pan doen). Ondertussen heb jij dan de tijd om bijvoorbeeld je groenteburgertje te bereiden.


Heb jij ook een handige groene kooktip? Ik lees ze graag in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *