spelt

Spelt, je ziet het steeds vaker in winkels opduiken. Maar wat is het nou eigenlijk?

Oorsprong
Spelt is een primitieve graansoort die al voor 7000 v.Chr. verbouwd werd. Na de Middeleeuwen ging men steeds meer tarwe verbouwen, omdat de opbrengst van tarwe hoger was en tarwe hoefde niet te worden gepeld. Spelt moet worden gepeld om het kaf van het koren te scheiden, dit gebeurt tussen 2 molenstenen. Hierdoor komt het kaf los van de korrel en houd je een mooie speltkorrel over.

Goede eigenschappen
Spelt is heel interessant voor biologische productie omdat het vrij weinig bemesting nodig heeft en goed bestand is tegen ziektes. Tevens bevat het veel voedingsvezels (goed voor de spijsvertering), 25% meer eiwitten dan tarwe en langzamere koolhydraten dan tarwe, waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.

Speltkorrels
Op de Boerenmarkt in Almere heb ik een zakje speltkorrels gekocht. Je kookt het 20 minuutjes in kokend water. Het heeft na het koken een hele mooie stevige maar toch zachte korrel die een beetje nootachtig smaakt. Heel erg lekker!

Speltvlokken
Speltvlokken zijn geplette, voorgekookte speltkorrels. Je kunt ze bijvoorbeeld door je havermoutpap doen of gewoon in plaats van havermout eten, lekker voor de variatie!

Speltmeel & Speltbloem
In vrijwel alle recepten kun je tarwemeel en tarwebloem prima vervangen voor speltmeel en speltbloem. Zo kun je bijvoorbeeld lekker speltbrood maken of speltkoekjes bakken.

Speltkaf
Geloof het of niet, maar het kaf van spelt kun je gebruiken om kussens mee te vullen!

Mijn eigen ervaring
Spelt is voor mij een leuke variatie op tarwe. Ik eet graag speltvlokken door mijn havermout en de speltkorrels gebruik ik wel eens als vervanging van zilvervliesrijst. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *