img from: museumrotterdam.nl
img from: museumrotterdam.nl

Sommige dingen zijn zo vanzelfsprekend dat je er niet meer over nadenkt. Want wassen doe je natuurlijk met… wasmiddel.

Dat dacht ik tot vorige week ook, maar toen kwam de postbode met een pakketje met de 2 nieuwe geuren van Seepje langs. Vandaag en gisteren heb ik de nieuwe Seepje Wasschillen in de geur Lavendel en Orchidee uitgeprobeerd en… i love it!

Wasschillen

Seepje is een 100% natuurlijk wasmiddel op basis van zeepnoten. Deze zeepnoten groeien in Noord-India en Nepal op 200 tot 1500 meter hoogte.

In India gebruiken ze het vruchtvlees van de zeepnoten al eeuwenlang als wasmiddel. Het vruchtvlees (de ‘schillen’) bevatten namelijk saponinen om zo de vrucht te beschermen tegen insecten, bacteriën en schimmels. De allermooiste is dat de saponinen een reinigende, anti-bacteriële werking hebben en dat het bij contact met water gaan functioneren als zeep.

Schermafbeelding-2014-04-26-om-23.13.08
Seepje Wasschillen

Jasper Gabriëlse en Melvin Loggies zijn 1 maart 2013 gestart met Seepje. Ze realiseerden zich dat iets alledaags als wasmiddel zo’n impact heeft op het milieu, dat ze op zoek gingen naar een alternatief. En dat werd Seepje.

Ik vind de Seepje Wasschillen echt een fantastisch product. Al een tijd baalde ik van de gekke geur van mijn was. Dit komt door zeepresten in de wasmachine. Geloof mij: ik gebruikte echt heel weinig wasmiddel, maar blijkbaar was dit nog steeds teveel. Seepje heeft dit probleem gewoon niet, want het laat geen zeepresten achter! Daarmee is een van mijn probleempjes dus verholpen :-).

Dit staat natuurlijk los van dat ik het super vind dat het 100% plantaardig is en dat het biologisch en ecologisch verbouwd wordt. De werknemers in Nepal krijgen een eerlijk loon en verdienen zelfs 66% meer dan het Nepalese gemiddelde loon. Seepje belast het milieu niet omdat het geen chemicaliën bevat en de schillen kunnen na 3x wassen gewoon op de composthoop!

Ook is het erg fijn dat het je kleding niet aantast (zelfs wol en zijde niet!) omdat er geen bleekmiddel enzo aan toegevoegd is, zo kun je dus langer genieten van je kleding! En je kleding wordt lekker zacht door de saponine, waardoor je geen wasverzachter meer nodig hebt. Ik hoor je denken: maar wasverzachter ruikt zo lekker… Van zichzelf neutraliseren de zeepnoten de geur van je was. Wanneer je toch een extra geurtje wil heeft Seepje varianten met etherische olie er bij verpakt. Je kunt kiezen uit Dennen, Orchidee en Lavendel, een paar druppels (5 tot 10) is al genoeg voor lekker fris ruikende was.

Zelf heb ik hier niet zo’n last van, maar:
Heb je een gevoelige huid of last van allergiën? Seepje bevat geen allergenen.

Last but not least gaan de Seepje Wasschillen op 2 manieren ontbossing tegen. Allereerst worden de bomen waar de zeepnoten aan groeien nu niet meer gekapt. De Westerse wasmiddelen worden in India en Nepal ook steeds meer gebruikt en de vraag naar zeepnoten is dalend. Maar omdat Seepje toch gebruikt maakt van (een aantal van) deze bomen, worden die niet gekapt. Normaliter zou er brandhout van gemaakt worden :-(. Daarnaast doet Seepje mee aan Trees for Life uit Schotland. Voor elke 500 verpakkingen Seepje die verkocht worden planten ze een boom. Gaaf toch?!

Seepje-2376-2De nieuwe geuren
Zoals ik net aangaf kun je Seepje in de Neutrale variant kopen, hier zit geen etherische olie bij. Daarnaast bieden ze Seepje Dennen en binnenkort ook Seepje Lavendel en Seepje Ochidee aan. Ik ben heel blij dat ik deze twee nieuwe geuren alvast mocht uitproberen van Seepje!

De verpakking
De uitstraling van de verpakking vind ik: natuurlijk, onderscheidend en duidelijk. Het is gemaakt van recyclebaar karton, je ziet direct wat er in zit, hoe vaak je er mee kunt wassen en voor welke kledingsoorten het geschikt is (alle!!). Bovendien valt deze verpakking volgens mij ontzettend goed op tussen alle gekleurde/witte kartonnen dozen en plastic flessen in het wasmiddelenschap van een gemiddelde (bio)super.

In de verpakking
Wanneer je de verpakking openmaakt vind je daarin:
– Zeepnoten voor 3×10 keer wassen (30 keer dus)
– 2 Waszakjes voor de zeepnoten
– eventueel etherische olie. In mijn geval: 1 met Lavendel en 1 met Orchidee.
– een leuke mini flyer met hierop nog kort de voordelen van Seepje.

Wassen met Seepje
Het is heel simpel: Je doet 4 hele of 8 halve zeepnoten in het bijgeleverde waszakje en doet ‘m met de was in de wasmachine. Druppel eventueel wat etherische olie in het wasverzachterbakje. Zet de wasmachine aan en ga er voor zitten kijken naar de ronddraaiende was, of ga iets anders doen tot de wasmachine klaar is.

Haal de was er uit en doe een vreugdedansje: alles is schoon én fris!
Hang de was op en laat het lekker drogen.

Na 3x wassen doe je weer nieuwe zeepnoten in het waszakje en kun je de oude bij het GFT-afval doen of op de composthoop gooien.

Enthousiast
Zoals je al gemerkt hebt ben ik heel enthousiast over Seepje. Het is goed voor de wereld, goed voor mijn was, supersimpel en de nieuwe geuren ruiken echt heel erg lekker!

Meer informatie
Je kunt alles lezen over Seepje op de Seepje website.
De Seepje producten kun je in de Seepje webshop kopen en bij de winkels van WAAR, D.I.O. en Marqt.

LIKE de Facebookpagina van Seepje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *