FrambozenFrambozen in de winter en boerenkool in de zomer. Steeds meer groenten en fruit zijn het hele jaar door in de supermarkt verkrijgbaar. Toch ben ik zelf meer van seizoensgroenten en -fruit.    

Wat zijn seizoensgroenten en -fruit?
Groenten en fruit zijn ‘van het seizoen’ wanneer ze niet zo heel ver bij ons vandaan geoogst zijn. Hierdoor worden ze geoogst wanneer ze echt pluk- of oogstrijp zijn.

Smaak
Voor de smaak van groente en fruit is het echt een verschil of deze ‘in het seizoen’ zijn of niet. Het is je waarschijnlijk wel opgevallen dat ‘Hollandse Aardbeien’ veel lekkerder van smaak zijn dan de geïmporteerde aardbeien uit bijvoorbeeld Spanje? Dit heeft te maken met dat de geïmporteerde aardbeien geplukt zijn wanneer ze nog niet rijp zijn. Wanneer men de aardbeien in Spanje pas zou plukken wanneer ze rijp zijn, zouden ze overrijp of beschimmeld in Nederland aankomen. Door het te vroeg plukken van de aardbeien, hebben de aardbeien te weinig zon gehad en is de smaak van de aardbei nog niet volledig ontwikkeld. Dit geldt ook voor andere groenten en fruit die te vroeg geoogst of geplukt zijn.

Verder zijn groenten en fruit die van dichtbij komen verser dan die van ver ingevlogen moeten worden. Ook dit is van invloed op de smaak van het product.

Beter voor je lijf
De natuur streeft continu naar balans en zo ook jouw lichaam. Is het koud dan zal je lichaam vragen om voedsel om het energie te geven en het warm te houden, denk maar eens aan boerenkool en erwtensoep in de winter. Maar is het ’s zomers warm dan geeft je lichaam aan dat het voldoende heeft aan een lichte verkoelde maaltijd, bijvoorbeeld een salade. De natuur speelt op deze behoeften in door bepaalde soorten voedsel op deze momenten in overvloed aan je aan te bieden. Wanneer je eet wat er in dit seizoen groeit en bloeit, eet je precies wat je lichaam op dat moment nodig heeft aan voedingsstoffen. Persoonlijk vind ik dit een fantastisch systeem waar ik me eindeloos over kan verwonderen.

Milieu
Het vervoer van groenten en fruit brengt, naast transportkosten, ook CO2 uitstoot met zich mee. Wanneer producten van ver moeten komen is de belasting van het milieu door de uitstoot van CO2 over het algemeen groter dan wanneer je de producten van dichterbij zou halen. Op de website van Milieu Centraal hebben ze een handig overzicht gemaakt zodat je kunt zien welke groenten en fruit op welk moment de beste keuze zijn wat CO2 uitstoot betreft en hoe het gewas vervoerd wordt. Kort gezegd is het het best biologische groeten en fruit te kopen die uit Nederland komen.

Bovendien worden producten buiten het seizoen vaak in plastic verpakt om ze langer “vers” te houden. De productie van dit plastic brengt ook weer CO2 uitstoot met zich mee helaas.

Goed voor je portemonnee!
Op het moment dat groenten en fruit ‘in het seizoen’ zijn, is het aanbod groot. Hierdoor is de prijs van de producten lager dan wanneer je het ‘buiten het seizoen’ zou kopen, want dan is het aanbod kleiner en moet het van ver geïmporteerd worden. Het is de moeite waard om seizoensgroenten en -fruit op de (biologische) markt te kopen, deze zijn vaak goedkoper met seizoensproducten dan de (biologische) supermarkten.

Biologisch groenten- en fruitabonnement
Veel natuurvoedingswinkels en biologische supermarkten bieden tegenwoordig abonnementen met groenten en fruit aan. Bijvoorbeeld de Odin Groentetas of de Proef Vitatas. Hiermee krijg je iedere week een tas vol seizoensgroenten en/of fruit tegen een vaste prijs! Het is elke week weer een verrassing wat er in zit, dat maakt het extra spannend.

In je eigen tuin
Wil je groenten en fruit echt van dichtbij halen? Verbouw dan je eigen groenten en fruit in je tuin of op je balkon. Zelf heb ik nu bijvoorbeeld andijvie in mijn moestuin en deze is bijna klaar. Het is erg leuk om te zien hoe het groeit en ik ben stiekem ook wel een beetje trots op mijn 4 kroppen andijvie haha. Daar komt bij dat de transportkosten en belasting van het milieu natuurlijk erg laag zijn zo van de tuin naar mijn eigen koelkast. Win-win!

Zijn frambozen in de winter nou wel zo fijn?
Hoe heerlijk ik frambozen ook vind: Alles bij elkaar genomen is het niet zo’n fantastisch plan dat bepaalde groenten en fruit het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Het gaat ten koste van de kwaliteit en het milieu en bovendien gaat tegen de vraag van ons eigen lichaam in. Geef mij maar seizoensproducten uit mijn eigen tuin of uit het groente-abonnementen bij de (biologische) supermarkt, dat smaakt toch veel lekkerder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *