Hoera! Vandaag zijn wij 2 jaar getrouwd! Cliché’s bestaan niet voor niets, maar onze bruiloft lijkt echt als de dag van gisteren. We stonden er afgelopen week al heel even samen bij stil samen en stelden onszelf de vraag: “Wat zou je anders doen als je het opnieuw zou doen?”. Het antwoord van ons allebei was: “Eigenlijk helemaal niets, dit was precies wat bij ons pastte”.

Om ons jubileum te vieren, lijkt het me leuk om jullie mee te nemen in hoe wij van onze bruiloft echt onze dag gemaakt hebben. Klein tipje van de sluier: it’s all in the details!

De grote lijnen

Wat vinden jullie belangrijk, wat is jullie budget, welke tradities vinden jullie belangrijk, wie nodigen jullie uit en wanneer en waar gaat het plaatsvinden? Deze vragen gaan over de hoofdlijnen van jullie bruiloft, hierover vertel ik in mijn vorige blogpost over onze trouwdag. Dit zijn de basiselementen van de dag en deze krijgen vorm door details. Hoe dichter je deze details bij jezelf zoekt, hoe persoonlijker jullie dag wordt.

Wie zijn jullie?

Door de keuzes die we in onze hoofdlijnen hadden gemaakt, was eigenlijk al heel duidelijk dat wij niet van poespas houden. Zoals je in de andere blogpost kon lezen was onze basis “informeel, eningszins klein en intiem, persoonlijk, geen onnodige toeters en bellen en genoeg en lekker vegetarisch eten”. Dat was alles wat we van onze dag verwachtten.

Wat verder kenmerkend voor ons is, zijn: (animatie)films, duurzaamheid en creativiteit. Met deze onderwerpen kun je uiteraard he-le-maal los gaan en allerlei grote, spectaculaire dingen doen, alleen wij wilden geen onnodige toeters en bellen en hadden bovendien een budget waar we binnen wilden blijven. Hoe doe je dat dan? 

Zoals ik al zei, it’s all about the details!

Zonder het te dik er bovenop te leggen, waren er behoorlijk wat van deze elementen verwerkt in onze bruiloft. Wij vonden het belangrijk om een informele, ongedwongen sfeer neer te zetten en juist door het in de details te stoppen, geef je je gasten geen ongemakkelijk gevoel. Okay, wat zeg ik nu? Het was toch onze dag? Ja, en toch wilden we dat iedereen het naar zijn zin had, ook de gasten die niets met onze levensstijl hebben. En wij hadden stiekem heel veel plezier in het bedenken en verwerken van al deze details. 

Duurzame details

Locatie

Eigenlijk geen detail, maar ik wil het toch even noemen als onderdeel van het concept. Toen wij op zoek gingen naar een locatie, waren wij direct verkocht toen wij bij het Veerkwartier in Haarlem kwamen. De ongedwongen sfeer pastte perfect bij ons, maar ook dat de locatie volledig gebouwd is van gerecyclede materialen. Een zeecontainer met een plantenkas, tweedehands meubels en een serre gemaakt van oude ramen en deuren. We loved it! Daarnaast serveren ze gerechten die met het seizoen meegaan met verse, lokale ingrediënten en vonden ze het fantastisch dat wij een vegetarische bruiloft wilden organiseren. 

Design

Voor onze trouwdag maakten we eerst een moodboard om een beetje de sfeer te bepalen. Dit vertaalde zich als vanzelf door in een soort van totaal concept.

In de vormgeving van onze bruiloft komen overal vetplantjes terug. We vonden deze vormen mooi en het geeft meteen een groene en duurzame uitstraling. Van drukwerk tot de taart, welkomstbord tot menukaarten, vetplantjes all over the place! Het meeste drukwerk hebben we laten printen op Biotop papier, dit is gemaakt van afvalhout en chloorvrij gebleekt. 

Styling

Voor de styling van onze bruiloft gebruikten we vetplantjes, tweedehands spullen, spullen die we al hadden, geleende spullen of spullen van de locatie. Alles wat we wel nieuw kochten, zoals bijvoorbeeld de materialen voor de backdrop tijdens de ceremonie en de photobooth, hebben we na de tijd kunnen hergebruiken in en om ons huis. De plantenrekken van de backdrop zitten nu aan ons huis bevestigd en er groeien prachtige rozen tegenaan. Op de trouwdag zelf zat daar hedera uit onze eigen tuin op geniet (geen aanrader, want t werd een beetje slap haha).

Daarnaast kozen we ervoor om zo min mogelijk bloemen te gebruiken. We vinden bloemen echt heel erg mooi, maar we vinden het ook zonde als ze weggegooid worden na 1 dag gebruik. Ik had daarom geen boeket, maar wel bloemen in mijn haar, waarvan het gipskruid nog steeds gedroogd in onze woonkamer én bij mijn kapster in de salon staat. Van de bloemen die ik overhad voor mijn haar, heeft ons bruidsmeisje nog bloemen in haar haar gekregen en heb ik zelf een corsage voor Mitch gemaakt. De trouwlocatie zelf had nog wat bloemen in vaasjes op de tafels gezet. Deze waren door de locatie zelf gekocht op de markt en hiervan mochten wij een deel meenemen naar huis en een deel bleef op de locatie voor een bruiloft die de dag erna plaatsvond.

Zoals eerder genoemd was de locatie qua uitstraling al perfect voor de ongedwongen en duurzame sfeer die we zochten. Daar hoefde eigenlijk al niet zoveel meer aan te gebeuren. Zelf hebben ze nog vrolijke lampionnen en linten opgehangen, om het nog feestelijker te maken. Deze materialen gebruiken ze zelf meerdere keren, ook weer duurzaam opgelost dus!

Ik was het bijna vergeten, maar zelfs de stukjes reststof van mijn bruidsjurk heb ik hergebruikt om, in combinatie met gehaakte kleedjes van de rommelmarkt, dromenvangers te maken die ook op de backdrop te zien zijn 🙂

Cadeautje

Terugkomend op de vetplantjes: alle gasten kregen na afloop een vetplantje mee als bedankje. Deze plantjes waren grotendeels baby’s van onze eigen vetplanten en cactussen (die dingen vermenigvuldigen zich als konijnen!). De plantjes sloten visueel perfect aan op de rest van ons concept, maar zijn ook een duurzaam cadeautje doordat het (hopelijk) langer mee gaat.

Trouwring(en)

Mijn trouwring is gemaakt van hergebruikt goud. Ik had zelf nog een ring die ik had gekregen van mijn opa en oma toen ik 12 jaar werd die ik niet meer droeg en mijn moeder had een gebroken armbandje waar ik wat goud van mocht gebruiken. Hiermee is mijn trouwring extra bijzonder én hoefde er geen nieuw goud voor gewonnen te worden. Mitch was nog duurzamer, die hoefde gewoon geen trouwring. Hij vind het niet fijn zitten, en we vonden het zonde als hij er dan een zou hebben maar nooit zou dragen. Op de Grape Soda pin kom ik verderop terug 😉

Vegetarisch eten

Zonder het te benoemen en zonder het groots aan te kondigen, was al het eten op onze bruiloft vegetarisch en de taart zelfs vegan. Niemand is iets te kort gekomen, iedereen vond het fantastisch en heeft genoten.

Zonder iets te overleggen met de locatie, kwamen zij eigenlijk direct met een menu dat perfect bij ons pastte. Het had iets Italiaans (we zijn verloofd op Sardinië), Aziatisch (wij zijn gek op aziatisch eten) en burgers! (burgers zijn life) Ik geloof niet in ‘het lot’ maar dit was wel even een ’this is meant to be’-momentje hoor 🙂

De nerdy details

Muziek

Het is waarschijnlijk lang niet iedereen opgevallen, maar gedurende de hele dag was er (animatie)film/serie gerelateerde muziek te horen. Soms stukken klassieke muziek, soms popliedjes die als soundtrack gebruikt zijn of in een film terug komen. Iemand vond het grappig dat Led Zeppilin “The Immigrant Song” te horen was, deze zit natuurlijk in Thor: Ragnarok. Iets duidelijker was The Pokémon Theme Song, want dan kan ik het niet laten om mee te zingen.

Bij onze binnenkomst bij de ceremonie hebben we gekozen voor “One Summer’s Day” van Joe Hisaishi uit de film Spirited Away. Een prachtig muziekstuk waarbij ik eigenlijk altijd wel kippenvel krijg. Tijdens de geloften speelde het nummer “Rooftop Kiss” van James Horner uit de film The Amazing Spider-Man en bij het verlaten van de zaal vonden we het tof om “Can’t Stop the Feeling” van Justing Timberlake te draaien welke gebruikt is voor de soundtrack van de film Trolls.  

Andere nummers in onze playlist waren onder andere “Sunflower” van Post Malone uit de film Spider-Man: Into the Spider-Verse, “A Whole New World” uit de Disneyfilm Aladdin, “Mathilda” van Alt-J welke verwijst naar de film Léon en “Space Oddity” van David Bowie dat geinspireerd is door de film 2001: A Space Odyssey maar ook in veel andere films te horen is. 

Popcorn

Wat is film zonder popcorn?! Bij binnenkomst stond er daarom voor iedereen een doosje popcorn klaar. Dit zette ook direct een grappige en ongedwongen toon bij binnenkomst. 

Quotes

(Animatie)films en -series zitten boordevol toffe quotes waar je iets mee kunt doen op jullie trouwdag. Op onze uitnodigingen was een quote uit de film The Secret World of Arrietty te lezen, welke was “My heart is stronger now, because you’re in it”. 

Voor de gasten die goed opgelet hebben op de popcorndoosjes, waren er ook filmquotes op de popcorndoosjes te lezen! 

Onvergetelijk was het moment dat onze ceremoniespreker (en lieve vriendin) Yessica de magische woorden uitsprak  (en dit wisten wij vooraf niet!) “Kies jij Harmke, Mitch als je favoriete Pokémon?”. Dit soort nerdiness is gewoon geweldig!

In mijn eigen gelofte heb ik een quote verwerkt uit de film Avengers: Endgame die een paar weken voor onze bruiloft uitgekomen was. Na het zien van de film kon ik niet anders dan mijn gelofte afsluiten met “I love you 3000”.

Menukaart

De trouwlocatie had een heel mooi menu samengesteld met gerechten die precies bij ons pastten. Om het een extra nerdy twist te geven, heb ik zelf menukaarten gemaakt en de gerechten hierop filmgerelateerde namen gegeven. Zeg nou zelf, iedereen krijgt toch trek als ie “Tarantino’s Kahuna Burger” leest?

Grape Soda pin

Omdat Mitch geen trouwring wilde, maar ik niet met lege handen wilde staan, had ik stiekem een Grape Soda pin uit de film UP geregeld om aan hem te geven op het ring-wissel-moment. Hij wist hier niets van en was compleet verrast. 

 

Persoonlijke details

Je kent ze wel, van die gesprekstarter kaartjes. Wij hebben kaartjes gemaakt met hierop vragen die betrekking hebben op onszelf en dingen die belangrijk voor ons zijn. Deze lagen verspreid door de trouwlocatie en konden de gasten gebruiken om een grappig gesprek met elkaar te hebben. Een greep uit een paar vragen: “Wat eet Winnie the Pooh heel graag?”, “Als je een moestuin had, wat zou je er dan in planten?”, “Wie is jouw favoriete Pokémon?”, “Laat jouw beste Chewbacca immitatie horen”, “Wat was Harmke en Mitch’ eerste bioscoopdate film?”, “Rollercoaster Tycoon of Railroad Tycoon?”, “Noem een toverspreuk uit Harry Potter”… and so on. 

Verder hadden we her en der wat foto’s van ons samen neer gezet, voor het geval mensen niet wisten wie we waren 😉 Grapje natuurlijk, dit maakt het gewoon wat persoonlijker allemaal. Onze trouwfotograaf Jorge Jager had supermooie foto’s van ons gemaakt bij de engagement shoot, dus die konden we hier mooi voor gebruiken én onze aller eerste foto samen mocht natuurlijk niet ontbreken. 

Creativiteit

Zoals je misschien wel door hebt zat de hele dag bomvol creativiteit. Van vormgeving tot het hele concept. Van grappige geloftes tot de speech van onze geweldige ceremoniespreker Yessica. Van de getuigen speech van Luuk over de baardhaar in mijn voet, tot de fantastische akkoestische band Greenfield die ’s avonds kwam spelen. Van de overheerlijke taart van het liefste bakwonder en sportcoach Joyce, tot de ceremoniemeester en stylingqueen Claudia…. misschien vergeet ik zelfs nog iets, maar creativiteit was all over the place, in alle mogelijke vormen.

Volg je hart

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, maar het is jullie dag. Vier deze zoals jullie dit willen. Ik hoop dat ik jullie heb mogen inspireren met onze aanpak en ideeën. Veel plezier met het plannen van jullie dag!