Veel mensen zullen het met me eens zijn: 2020 was een bizar jaar! Maar nu zijn we aangekomen in 2021: Een nieuw jaar! Hopelijk zonder al teveel lockdown weken, maatregelen en persconferenties, en juist mét heel veel knuffels, feestjes en andere hele normale dingen die in 2020 niet door konden gaan.

Het is ondertussen een persoonlijke traditie geworden: mijn jaarlijkse terugblik op het afgelopen jaar en mijn ‘goede voornemens’ voor het jaar dat komt. So, here we go! Wat gebeurde er in 2020 en wat wil ik doen in 2021? 

Sinds 2016 doe ik niet meer aan ‘goede voornemens’, maar stel ik ieder jaar een thema centraal. Dit is geen groot zwaarwegend meetbaar doel, maar een soort van reminder voor mijzelf om gedurende het jaar bij stil te staan. In 2020 was mijn thema ‘Authenticiteit’, oftewel: lekker bij mezelf blijven.

2020

En dat moest ik dit jaar ook wel! Per 1 april startte ik namelijk met mijn eigen bedrijf als freelance vormgever. Een sprong in het diepe, waarbij ik besloot om niet meteen als een malle te gaan zwemmen, maar de eerste weken even rustig de tijd genomen heb om te dobberen. Met ‘authenticiteit’ in mijn achterhoofd, heb ik de eerste paar weken de tijd genomen om te ontdekken wat ik wilde gaan doen. Juist door alles even los te laten, te slapen, te sporten, uit te rusten, te gamen, koken/bakken en te lanterfanten, kreeg mijn hoofd ruimte om over dit soort dingen (onbewust) na te denken.

Zo werd ik op een ochtend wakker en wist ik: ik wil mijn bedrijf ‘Studio Pistachio’ noemen. Verder begon ik met het schrijven van een soort ondernemingsplan voor mezelf. Toen ik daar eenmaal aan begon kwamen de ideeën als vanzelf bovendrijven. Juist door de rust die ik had genomen, vielen de puzzelstukjes op hun plek en kwamen de freelance opdrachten ook steeds vaker mijn kant op.

Was dit anders geweest zonder de corona-rollercoaster? Misschien wel, misschien ook niet. Ik moet zeggen dat het enige plan dat ik had was dat ik eerst even wilde ‘dobberen’. Daaraan veranderde niet zoveel, het werd zelfs wat makkelijker. Deze hele situatie dwong me om bij mezelf te blijven, rust te pakken, prioriteiten te stellen, grenzen aan te geven en me over te geven aan wat er gebeurde. Dobberen is namelijk niet ‘afdrijven naar waar ik niet heen wil’, maar juist om me heen kijken en observeren wat ik ermee zou willen of kunnen doen. Nu ik dat wat helderder heb voor mezelf, pak ik de afslagen naar de stroomversnellinkjes die mij leuk lijken (om bij de metafoor te blijven). 

Het was dus een behoorlijk jaar van authenticiteit! Het voor mezelf starten was daar een goede oefening voor, maar de corona-situatie hielp ook enorm. Hoe gek het ook klinkt, ik ben blij met hoe het gegaan is. Het is eigenlijk best wel ‘mijn jaar’ geweest!

Kleine doelen 2020

Ook dit jaar had ik weer mijn ‘kleine doelen’. Concrete doelen met grote haalbaarheidsgarantie. Want dingen af kunnen vinken voelt zo lekker 🙂

1. Meer freelance vormgevingsopdrachten aannemen
✅ Dat was niet meer zo heel moeilijk toen ik freelancer werd natuurlijk 😊
2. CrossFit: push-up’s en toes to bar meedoen in de workout
✅ Yess! Beide gaan echt de goede kant op, nu opbouwen in volume!
3. Het moestuinieren weer oppakken in de tuin, incl wormenbak
✅❌  
Er is een nieuwe moestuin bak én de wormenbak is ook in gebruik en gaat super goed! Ik heb alleen niet zoveel geplant afgelopen jaar. Komend jaar wil ik wat meer uit eigen tuin kunnen eten.
4. Minder afval: Geen coffee-to-go meer halen zonder eigen beker
✅ Haha, dat was niet zo moeilijk doordat ik niet meer dagelijks met de trein hoefde te reizen én ik eigenlijk sinds 12 maart niet meer in de trein gezeten heb.
5. Ons eerste huwelijksjubileum vieren!
✅ Het was iets anders dan we ons hadden voorgesteld, maar alsnog hebben we er samen een leuke dag van gemaakt mét onze trouwkleding.

Verder gebeurde er in 2020…

Ik liep zo’n 250 dagen rond m’n Lululemon leggings en andere chill kleding

Deed ik 197 van de 365 dagen een workout met onder andere in totaal 2100 burpees, 5700 squats, 3600 sit-ups en sprong 8700 keer over mijn springtouw


Maakten Mitch en ik maakten 12 ebooks

Ik bakte heel veel koekjes, blondies en ander lekkers via online bakworkshops van onze crossfit coach Joyce

We maakten heel veel wandelingen

Begon ik met ukelele spelen

Liet ik een tattoo van Totoro op mijn bovenarm zetten

Probeerde ik iedere dag een konijn te tekenen, maar stopte ik na 68 dagen. Dat heb ik vanaf 1 januari weer opgepakt. Check mijn insta!

Verloor ik een paar vrienden uit het oog, maar kwamen daar ook hele leuke nieuwe mensen voor terug!

Had ik superleuke opdrachtgevers en werkte ik aan toffe projecten als freelancer

2021

Een tijdje geleden schreef ik er al over op mijn instagram, dat ik het opzeggen van mijn baan heb durven doen door moedig te zijn. Mijn basisschooljuf in groep 3 noemde mij in mijn school rapport “een dapper kind”. Gelukkig weet ik ondertussen zelf ook dat dit klopt, en dit heb ik afgelopen jaar zeker laten zien. Het smaakt alleen naar meer!

Daarom het mijn thema voor 2021 ‘Moed’.

Moed heeft wat raakvlakken met authenticiteit, want zonder moed had ik niet voor mezelf durven kiezen afgelopen jaar. Qua lading voelt het voor mij wat anders en is het denk ik precies het woord dat ik dit jaar nodig heb.

Moed is ‘doen wat je niet zo goed durft’, maar ook ‘doorgaan als het moeilijk wordt’ en ‘erkennen en stoppen als je grens bereikt is’. Mijn definitie van moed is: Een samensmelting van zelfvertrouwen, zelfkennis, skills en doorzettingsvermogen.

Ik ga dit jaar vol goede moed en moedig tegemoet! 🙂

Kleine doelen 2021

Een jaar zonder kleine doelen, is een jaar niet geleefd! Hier komen ze weer:

1. Nog meer leuke freelance opdrachten
2. Zwerfafval opruimen tijdens het wandelen
3. Een liedje op mijn ukelele leren spelen en dit op insta posten
4. Crossfit: pull-ups en double unders!
5. Meer eten uit de moestuin

Ik wens je een heel mooi, fijn, gelukkig, gezellig, fantastisch, grandioos, fenomenaal, wat je maar wil 2021! Don’t hesitate to live your life to the fullest 💚

Liefs,
Harmke