Hoe meer ik lees en hoor over Body Positivity, hoe meer ik het gevoel krijg dat het grijze gebied tussen “ik ben wie ik ben en ik verander daar niets aan” en “iedereen moet aan het ideaalbeeld voldoen” een beetje zoek raakt. De roeptoeters van beide statements staan op de barricades en daar tussenin is een groot grijs gebied van toeschouwers dat het gevoel krijgt een kant te moeten kiezen. En dat vind ik lastig.

Ik wil helemaal geen kant kiezen. Ik wil er zelf over lezen, horen en nadenken, om zo mijn eigen kant te kunnen kiezen. Dat is misschien wel de kant van rechts of links van het midden, met wat van de ene én wat van de andere kant. Niets in het leven is namelijk zo zwart-wit. Daarom vertel ik hier hoe ik tegen body positivity aankijk en ik hoop dat ook jij je eigen tint grijs gaat vinden.


Overtuigingen

Onzekerheid over ons lichaam is iets van alle leeftijden, kledingmaten en generaties. Te dun, te dik, te grote neus, te kleine borsten, te lang, te klein, te ….., te ….. . Vaak komt het eerste signaal van dat je ‘te …. ‘ bent vanuit de directe omgeving of is er een tijdelijk modebeeld waaraan je denkt te moeten voldoen. De eerste onzekerheid die ik me kan herinneren begon volgens mij toen ik mijn voortanden ging wisselen (te groot/scheef). Later heb ik onzekerheid gekend over mijn benen, buik, billen, lengte, omvang, gewicht, onderkin, neus… Dit was meestal gebaseerd op eigen interpretatie van een signaal uit mijn omgeving of iets waaraan ik dacht te moeten voldoen.

Ik durfde heel lang geen korte broek aan, wat een bullshit…

De negatieve gedachten die je over jezelf hebt en het ideaalbeeld waaraan je denkt te moeten voldoen, dat is niet van jou. Het heeft meer met de onzekerheid van anderen en met het functioneren van de consumptiemaatschappij te maken, dan dat het te maken heeft met hoe mooi en fantastisch jij bent. Het is een overtuiging, een aangeleerd gedachtenpatroon, die we ontwikkeld hebben door mode, media en omgeving. En ik realiseerde me (niet zo heel lang geleden) ineens: Als een overtuiging aangeleerd is, kan ik er ook voor kiezen om het weer af te leren, in de prullenbak te proppen en los te laten. Het helpt me niet en het maakt me niet gelukkig, dus wat moet ik ermee? HE-LE-MAAL NIETS!

Het is alsof je al die tijd post voor iemand anders hebt gekregen, je dit iedere dag herleest én veel te lang bewaard. Hup, weg ermee. Return to sender, deze persoon woont hier niet, doei!


You can do it!

Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me: Wat ik heb meegemaakt valt in het niet ter vergelijking met hoe sommige anderen zich voelen over bepaalde lichaamsdelen of zelfs hun hele lichaam. De vragen, blikken, opmerkingen, pesterijen, buitensluiting en de pijn en het verdriet dat erop volgde, dat is iets dat ik niet heb meegemaakt. Maar toch hoop ik dat ik door dit blog een klein stukje kan bijdragen, zodat ook jij jezelf durft te laten zien.

Want niemand, ik herhaal: NIEMAND, mag voor jou bepalen hoe je eruit zou moeten zien en/of wat je wel of niet zou kunnen bereiken. Laat je echt niets anders wijsmaken. Je zult soms wat lef moeten hebben en/of creativiteit moeten gebruiken, maar jij kunt het echt allemaal!

Rock dat jurkje dat je niet aan durft, own die jumpsuit of loop die marathon desnoods op eigen houtje. Geef je op voor die danscursus die je zo graag zou willen doen, koop dat mooie badpak/bikini en voel je een zeemeermin op het strand. Verf je haar, scheer het af of juist niet. Draag waar jij je fijn en mooi bij voelt. Ga doen wat je zo graag wil doen. En als je wordt buitengesloten: begin je eigen club/merk met of voor gelijkgestemden, want je ben sowieso nooit de enige.

Show yourself
Step into your power
Throw yourself
Into something new
You are the one you’ve been waiting for
All of your life

From: Frozen II | Songwriters: Kristen Anderson-Lopez / Robert Lopez

2016 – 2017 – 2020. Dit durfde ik eerst helemaal niet aan te trekken!


Zelfvertrouwen

Wat ik in mijn persoonlijke leven doe, kan misschien tegenstrijdig kan overkomen met wat ik hierboven allemaal schrijf. Body positivity gaat erover dat jij je lichaam accepteert zoals het is en dat moedig ik ook enorm aan.

Toch ben ik onlangs wel wat kilo’s afgevallen, log ik 80% van mijn voeding, doe aan intermittent fasting en sport 4 – 5 x per week. Als ik vind dat iedereen perfect is zoals hij/zij is, maar vervolgens zelf iets aan mijn lijf wil veranderen, hou ik er dan wel van?

Voor mij komt dit allemaal samen in het woord ‘zelfvertrouwen’. Een paar jaar geleden had ik de hoop op herstel van mijn blessures min of meer opgegeven. Ik was het vertrouwen in mijn lichaam kwijt en dit verdriet uitte zich in hulpeloosheid, zelfmedelijden, angst etc. Mijn zelfvertrouwen was ver te zoeken.

Toen ik ging sporten (en therapie kreeg), begon ik mijn grenzen voorzichtig te verkennen. Daardoor groeide mijn zelfvertrouwen in mijn lichaam en mezelf steeds een beetje meer. Ik kreeg steeds meer positieve overtuigingen over mezelf in plaats van allerlei negatieve en ik durfde daardoor steeds meer controle over mijn leven terug te pakken.
Wil je meer hierover lezen? Klik dan hier

Ik wil mijn lichaam nu voeden met wat het nodig heeft om mijn spieren sterker te maken. No way dat ik terug wil naar de situatie van een paar jaar geleden. Ik voelde me vaak moe, weinig conditie en ik kon nog niet eens een boodschappentas normaal vasthouden. Been there, done that, beviel me voor geen meter. Het doel dat ik voor mezelf gesteld heb heeft inderdaad als bijkomstigheid dat ik sport, op mijn voeding let, mijn voeding bijhoud en afgevallen ben.

Wil dit zeggen dat ik mezelf toen minder mooi vond? Ja en nee. Als ik erop terugkijk was ik vooral mentaal minder sterk. Dit vertaalde zich naar hoe ik voor mezelf zorgde, hoe ik over mezelf dacht en wat ik uitstraalde. Als ik mezelf op foto’s terugzie voel ik dat opnieuw en in dat opzicht vind ik mezelf nu inderdaad mooier. Welke kledingmaat of gewicht daarbij hoorde staat daar voor mij compleet los van. Ik zit nu gewoon veel lekkerder in mijn vel.


Body Positivity

Body positivity is voor mij het houden van jezelf en hoe je eruit ziet. Daar hoort voor mij ook een bepaalde mindset bij waarbij je echt positief over jezelf denkt. Mindset is volgens mij het allerbelangrijkste puzzelstukje als het om body positivity gaat. Als je positief over jezelf denkt, durf je meer, voel je je beter en straal je dit ook uit. Hiermee valt of staat het ‘ownen’ van wat je draagt en doet. 

Een verandering in mindset heeft tijd nodig. Het is totaal niet makkelijk en geloof mij, dat lukt niemand echt elke dag. Iedere seconde dat het wel lukt is er een en zorgt ervoor dat er meerdere volgen. En de eerste keren voelt het waarschijnlijk ook ongemakkelijk, maar doe een vreugdedansje als je je realiseert dat het lukt! Alles wat je aandacht geeft groeit. 

Foto door Jorge Jager Photography

Wat hier voor mij ook bij hoort is het ‘accepteren dat je iets niet accepteert’ en je eigen stukje verantwoordelijkheid of controle daarin pakken. Als er iets is dat jouw zelfvertrouwen echt in de weg staat, go for it en verander het. Dit kan iets aan je lichaam zijn, maar bijvoorbeeld ook je baan, je kledingstijl, je partner of je woonsituatie. Het leven is te kort om je onzeker te voelen. Zo zonde om daar je tijd mee te verspillen!


Let’s lift eachother up

Zoals ik al eerder schreef is het effect van wat anderen zeggen onderdeel van hoe we over onszelf denken. Soms zijn we zo onaardig over en tegen elkaar! Om ons zo te gedragen is een keuze en daarom, tof nieuws: We kunnen ervoor kiezen om dit anders te doen. Dit zijn een paar manieren om dit te doen:

Stop met het afkraken van hoe iemand eruit ziet.
Het kan je smaak niet zijn, maar smaak is subjectief. Het is daarom onnodig om daar ongevraagd commentaar op te geven. Als het je gevraagd wordt kun je eerlijk zijn dat het je smaak niet is en/of opbouwend reageren hoe het misschien nog leuker/beter/mooier kan. Daar heeft de ander veel meer aan.

Stop met het ongevraagd aansmeren van diëten en sport.
Als iemand iets  wil weten over jouw sport/eetgewoontes/leefstijl geeft hij/zij het zelf wel aan. Vraag vooral wat diegene zelf wil als diegene vindt dat hij/zij er iets aan wil veranderen.

Stop met het ontkennen van iemands dik-zijn.
Deze vind ik zelf nog wat ongemakkelijk aanvoelen, maar hier las ik op De Groene Meisjes over. Het is ons namelijk aangeleerd dat dik ‘fout’ is (en ‘dun’ ook) en daarmee is het ongepast om iemand dik te noemen. Als ik Merel goed begrijp roept zij op om de negatieve lading van het woord dik af te halen. Net als dat iets groot of klein, rood of blauw, ver of dichtbij kan zijn, is dik een begrip om de omvang van iets aan te geven. Daar is niets mis mee.

Geef een compliment als iemand er tof uitziet en meen het.
Dit geeft de ander confidence points!

Geef elkaar de ruimte om eigen keuzes te maken.
De reden dat we het prettig vinden als iemand dezelfde keuze maakt als wij, is omdat het als een bevestiging voelt dat jij okay bent/doet. Als je je dit realiseert, weet je dat dit gedrag in the end een bodemloze put voor jouw eigen confidence points is. Als jij jouw keuzes maakt omdat jij je daar happy bij voelt, maakt het je niet uit als iemand anders iets anders gaat doen en gun je diegene zijn eigen pad. Live and let live.


Kleurrijk grijs

Dit is mijn tint grijs. Eigenlijk is het niet grijs, want ik houd juist van kleuren. Het is het kleurrijkste grijs dat ik ooit heb gezien! Ik hoop dat het jou helpt om jouw tint grijs te vinden. Wat wil jij? Waar voel jij je prettig bij? En wees niet bang om je standpunt in de loop van de tijd te nuanceren of aan te passen. Je weet morgen altijd meer dan gisteren.

Heb jezelf lief en sta jezelf toe om jezelf te zijn. Verstop je niet, maar laat jezelf zien! Doe dit voor jezelf én voor de wereld. Je geeft daarmee anderen de ruimte om ook zichzelf te durven zijn. 

Please, Show yourself! Shine met alles wat je hebt, want dan ben jij op je allermooist.