Hoera! Het is de week van Wereld Dierendag. Yogi kijkt er al weken naar uit.. nee grapje, het is hier iedere dag Dierendag ? maar hij krijgt wel een extra snackje

Don’t worry: dit gaat niet over Eet Geen Dierendag en waarom je vegetariër zou moeten zijn ?. Er zijn namelijk heel veel manieren om de dieren te helpen! En dat wil ik graag met je delen.

Steun een goed doel

Landelijk zijn er verschillende organisaties die zich inzetten voor het leven van dieren. Door deze organisaties te steunen draag je bij aan een beter leven voor dieren. Dit kan met geld, maar ook als vrijwilliger. Denk bijvoorbeeld aan Stichting AAP, Proefdiervrij, DierenLot, Bont voor Dieren en natuurlijk de Dierenbescherming. 

Dierenbescherming

Elk jaar hebben tienduizenden dieren in Nederland hulp nodig. Ze zijn verwaarloosd, mishandeld, gedumpt of gewond. Jaarlijkse is er in de week van Wereld Dierendag een collecte van de Dierenbescherming. Het geld dat hiermee wordt opgehaald wordt besteed aan het beschermen, redden en opvangen van dieren in nood. 

Omdat ik het werk dan de Dierenbescherming belangrijk vind, ben ik dit jaar collectant. 

Wil je via mij de Dierenbescherming steunen? Dan kun je ook doneren via mijn digitale collectebus van de Dierenbescherming!
Hier kun je, super hip, gewoon met iDeal, creditcard of eenmalige machtiging betalen. Het bedrag kun je zelf kiezen. Namens de dieren: Bedankt!

Koop dierproefvrije cosmetica

In de Europese Unie is er een verbod op dierproeven voor cosmetica. Dan is de cosmetica in Nederland vast ook dierproefvrij toch? Helaas is dit niet waar ?. Veel merken testen inderdaad in de EU niet meer op dieren, maar wel in landen waar dit nog wel mag. Sophie van de blog Naoki heeft een handige pagina hierover gemaakt: klikkerdeklik! (Leuk blog om te volgen btw ?)

Help het dierenasiel

Iedereen weet inmiddels wel dat je een nieuw dierenvriendje kunt vinden bij het dierenasiel. Dit is natuurlijk heel goed! Maar wist je dat je het dierenasiel ook kunt helpen door je aan te melden als vrijwilliger? Of door speelgoed/voer voor de dieren te schenken? Of: Ons lokale dierenasiel heeft regelmatig een rommelmarkt waar ze tweedehands spullen voor zoeken. Onze oude spullen brengen we dan daar in plaats van naar de kringloopwinkel.

Kijk op de website van jouw lokale dierenasiel of bel ze op om te vragen hoe je ze kunt helpen. 

Bestrijd zwerfafval

“Opgeruimd staat netjes, moet een ieder weten” zongen Bassie & Adriaan 32 jaar geleden al. Behalve dat het netjes is, is het ook veel beter voor de dieren om afval op te ruimen. Ze kunnen het aanzien voor eten en erin stikken of erin verstrikt raken. Dit kan tot een zeer langzame en pijnlijke dood leiden ?. Ruim daarom altijd je afval op en zorg dat het niet gaat zwerven. 

Wil je meer tips tegen zwerfafval? Klikkerdeklik!

Dierenbescherming

Koop vlees met keurmerk of biologisch

In deze aflevering van Zondag met Lubach werd helaas pijnlijk duidelijk dat er veel te weinig vlees met het Beter Leven Keurmerk in de supermarkten ligt. De supermarkten vinden namelijk dat ‘de vraag van de consument’ leidend is en bieden liever een ’tussenkip’ aan. Hiervan is het leven nog niet eens 1 Beter Leven ster waard… Vind je het niet okay hoe er met dieren wordt omgegaan, maar wil je nog wel vlees eten? Koop dan biologisch vlees of vlees met een 1-3 sterren Beter Leven Keurmerk, zodat de supermarkten merken dan er vraag naar is.

Past biologisch of keurmerk vlees niet helemaal in je budget? Kijk dan of je een dagje geen vlees kunt eten om het te compenseren. Iedere dag vlees is namelijk echt niet nodig. Hierdoor eet je minder, maar wel beter vlees. Vegetarische recepten vind je gewoon hier.

Check je dierlijke producten

De koudere dagen komen er weer aan en de merino wollen truien en bontkraag jassen hangen weer in de winkels. Maar wist je dat veel pluizige merino schaapjes echt gruwelijk mishandeld worden? En dat de nepbontkraag op je jas alsnog een wasbeerhond kan zijn? Dit geldt helaas voor meer dierlijke producten dan je denkt. Van make-up kwasten tot een donzen dekbed: je doet er goed aan om de achtergrond van het product dat je koopt te checken.

Meer informatie op de website van Bont voor Dieren.

Bankier diervriendelijk

Het geld dat jij op jouw bankrekening hebt staan wordt door je bank geïnvesteerd. Wil jij niet dat jouw bank jouw geld investeert in dierenleed? Check dan de Eerlijke Bankenwijzer. Je kunt hier per onderwerp zien hoe de banken scoren, bijvoorbeeld op dierenwelzijn

Dierenbescherming

Meld dierenleed: ALTIJD

Zie je of vermoed je dat een dier mishandeld wordt? Aarzel geen moment en bel dan het speciale telefoonnummer 144. Afhankelijk van de situatie zal de lokale politie of de Dierenbescherming in actie komen.

Meer informatie over het melden van dierenleed vind je hier.

Zorg goed voor je eigen dieren

Huisdieren zijn leuk en gezellig, maar heb je wel voldoende tijd om ze de aandacht en verzorging te geven die ze nodig hebben? Ik wil al 10 jaar ontzettend graag een hond, maar ik weet ook dat ik daar met een fulltime baan nu niet genoeg tijd voor heb. Tegenover Yogi voel ik me al schuldig als ik een avondje niet thuis ben.

Daarnaast kosten huisdieren natuurlijk ook geld. Een konijn kun je kopen voor 15 – 30 euro ? maar dan krijgt je konijntje haakjes op zijn kiezen (komt veel en vaak voor) en moeten deze onder narcose weggehaald worden… Katching! ? Bij mijn dierenarts kost dit € 130. Vind je jouw konijntje dan nog steeds zo lief? En dan zijn dit natuurlijk nog kleine bedragen ten opzichte van wat complexere operaties van bijvoorbeeld een hond of een kat zouden kunnen kosten…

Dierenbescherming

Verdiep je ook in wat jouw huisdier nodig heeft. Wat is het voor dier? Wat is zijn natuurlijke gedrag? Hoe ziet het dier eruit als het volwassen is? Hoeveel ruimte heeft het dier nodig? etc. Om bij konijnen te blijven: helaas wonen teveel konijnen in veel te kleine hokjes. De aangeboden hokken in tuincentra en dierenwinkels zijn in 80% van de gevallen te klein. De meeste eigenaren weten dit niet en mishandelen hun huisdier zonder dat ze het door hebben.

Naast heel veel liefde zijn kennis, tijd en geld belangrijk om goed voor jouw huisdier te kunnen zorgen. Ik hoop dat jij dit doet ?.

Wees een diervriendelijke toerist

Het lijkt misschien hartstikke spectaculair om tijdens je vakantie op een olifant te rijden of om naar een show met dolfijnen en orka’s te kijken. Achter de schermen worden deze dieren vaak erg mishandeld. Te kleine hokken, inteelt, verveling en fysieke mishandeling horen bij het dagelijks leven van deze dieren. Vermijd dit soort vermaak en doe er asjeblieft niet aan mee! 

Wil je meer informatie over hoe je een diervriendelijke toerist wordt? Klik!

Stem op een diervriendelijke partij

Zelf stem ik al jaren op Partij voor de Dieren en gelukkig doen steeds meer mensen dit! Want ook met je politieke stem kun je ervoor zorgen dat de dieren een beter leven krijgen. Niet alleen Partij voor de Dieren, maar iedere politieke partij heeft zo zijn eigen standpunt ten opzichte van dierenwelzijn. Lees daarom goed het partijprogramma door om te zien hoe zij hierover denken voordat je stemt.

Wist je dat je ook lid kunt worden van een politieke partij? Hiermee steun je de partij extra en kun je je (als je dit wil) inzetten bij de promotie van de partij in verkiezingstijd.

Zoals je leest zijn er heel veel manieren om je in te zetten voor een beter leven voor dieren! Waarschijnlijk zijn dit ze nog niet eens allemaal ☺️. Ik hoop dat dit jou inspireert om iets voor de dieren te doen, ook na dierendag. Fijne Dierendag! ??????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *