Het is weer de tijd van pompoensoep, warme chocolademelk en de eerste stamppotten. Van geluksmomentjes als de zon zich laat zien, vrolijk gekleurde herfstblaadjes en twijfel tussen je zomer- en je winterjas. Yes, het het herfst!

MUDJeans_logo-6802

Zelf moet ik er altijd een beetje aan wennen als de temperatuur onder de 15 graden zakt. Nu ben ik altijd al een koukleum hoor, maar vooral in de herfst vind ik al snel koud. Brr! Mijn lichaam moet echt even wennen aan de nieuwe gemiddelde temperatuur. 

De slimste thermostaat

De verleiding is groot om de verwarming dan gelijk aan te zetten. Tegenwoordig zijn er allerlei ‘slimme’ thermostaten die ons kunnen helpen met het instellen van de juiste temperatuur en zelfs kunnen helpen om energie te besparen. Klinkt handig en leuk, maar naar mijn idee ben jij zelf de slimste thermostaat .

De data die een slimme thermostaat verzamelt kan nog zo geavanceerd zijn, maar menselijk gedrag is nooit 100% te voorspellen. Het meest eenvoudige voorbeeld: Soms vind ik het koud als het 18 graden in huis is, maar soms ook niet omdat ik bijvoorbeeld aan het schoonmaken ben. Als de ‘slimme’ thermostaat nu vanzelf aangegaan zou zijn, staat ie zomaar aan.

Verder wordt als voordeel genoemd dat je de slimme thermostaat al aan kunt zetten voordat je thuis bent, zodat het lekker warm is als je thuis komt. Dit betekent dat je de verwarming een half uur tot een uur langer aan hebt staan dan wanneer je deze pas aan zou zetten als je thuis bent. You do the math :). 

Slimme meter

Wat ik wél heel handig vindt is een slimme meter. Die stuurt iedere dag jouw meterstand door naar jouw energieleverancier. Hierdoor kun je altijd zien hoe het er met je verbruik voor staat en je maandbedrag hier eventueel op aanpassen. Dit voorkomt onprettige verrassingen bij de jaarafrekening.

slimste_thermostaat-8445

Ons verbruik

Wij hebben zo’n hele simpele draai thermostaat. Hij staat aan, of uit. Nothing fancy. En toch is onze rekening voor de stadsverwarming van ons huis aan de hele lage kant. Ik moet er altijd een beetje om lachen, maar dit is de vergelijking die onze energieleverancier maakt tussen ons en vergelijkbare huishoudens (2 pers. nieuwbouw hoekwoning):

2016

Paars = ons verbruik, Blauw = vergelijkbare huishoudens
Paars = ons verbruik, Blauw = vergelijkbare huishoudens

Bizar toch? Ons verbruik was 2,4 GJ stadswarmte voor maart 2015 – maart 2016. Een vergelijkbaar huishouden zit rond de 20 GJ per jaar. Wat doen die mensen allemaal wat wij niet doen?! 4x per dag in bad? De auto wassen met warm water? In hun blootje door het huis dansen? (oh nee dat doen wij ook) Wellness centrumpje spelen? Eitjes bakken op de radiator? 

Tips

Maar hoe komen wij aan zo’n laag warmteverbruik?
Dit zijn mijn 20 tips voor een comfortabel warm huis met minder maandelijkse kosten:

1. Cliché: Isoleer en ventileer je huis goed. Wij hebben het geluk dat we in een nieuwbouw huis wonen waar dit allemaal standaard geregeld was, maar dit is echt de basis voor een lage energierekening.

2. Sluit deuren van kamers waar je niet bent.

3. Zijn er bepaalde kamers in huis waar je niet zo vaak komt? Draai daar de radiator dicht.

4. Zet de thermostaat ’s nachts en als je niet thuis bent op 15-17 graden.

5. Zelf gaan wij ’s ochtends vrij snel de deur uit, dan is het niet nodig om de verwarming aan te zetten.

6. Doe de gordijnen/vitrage/raamdecoratie zoveel mogelijk open als het zonnig is, dan warmt de zon je huis gratis op. En doe het juist ’s avonds of als het koud is dicht om de warmte in huis te houden.

7. Zet de verwarming ook niet gelijk aan als je thuis komt. Ruim eerst rustig op, trek een trui en pantoffels aan, ga koken en als je het dan echt echt echt koud hebt: dan kan de verwarming aan.

8. Zoals bij punt 7 al staat: trek iets warms aan. Pantoffels, warme trui, onesie, huissokken etc.

9. Voor op de bank is een (of 2.. of 3) warm dekentje natuurlijk erg comfortabel, maar ook gezellig.

10. Zet de verwarming eerst een graadje lager dan je zou willen. Vaak is 19 graden al warm genoeg.

11. Zet een uur voordat je naar bed zou willen gaan (bijv. 22:00 uur) een wekker om de verwarming weer terug op 15-17 graden te zetten.

12. Douche niet iedere dag (tenzij je iedere dag sport natuurlijk, maar douche dan eventueel bij de sportschool).

13. Spoel de afwas af met koud water.

14. Als je radiatoren hebt, overweeg om een paar convectoren te plaatsen. Die geven minder stralingswarmte maar verwarmen de lucht beter, waardoor de warmte beter verdeeld wordt door de ruimte. Wij hebben alleen maar convectoren in huis en vinden het een hele prettige manier van verwarmen.

15. Als je toch die wekker hebt gezet bij punt 11, leg op dat moment ook een warme kruik in je bed. Dan stap je een uurtje later in een lekker voorverwarmd bedje.

16. Zorg dat je lichaam genoeg rust en energie krijgt. Ga op tijd naar bed en eet/drink verwarmende dingen zoals stamppot, pompoen, kool, stoofpotjes, thee, warme chocolademelk, soep, etc. Dit is de tijd van het jaar dat je lichaam dit hard nodig heeft.

17. Heb je geen slimme meter? Schrijf dan iedere eerste dag van de maand je meterstanden op. Zo krijg je na verloop van tijd een goed inzicht in je energieverbruik.

18. Wissel jaarlijks van groene energieleverancier als dit kan. Wij kunnen qua stadsverwarming helaas niet onder NUON uit, maar onze groene stroomleverancier kiezen wij wel ieder jaar opnieuw. Vaak krijg je als nieuwe klant een leuke welkomstkorting, waardoor je per maand goedkoper uit bent.

19. Zorg voor warme materialen in je huis, zoals een stoffen bank, vloerkleed, hout en gordijnen. 

20. Kruip dicht tegen je lover aan en ga vroeg naar bed 😉


Wat doe jij om je energierekening laag te houden? Heb jij nog andere tips voor minder stookkosten? Laat het weten in een reactie! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *