Nu het buiten wat kouder wordt, lijkt het alsof niemand er aan ontkomt: verkoudheid. De een wat luidruchtiger dan de ander en sommigen krijgen het zo te pakken dat ze met koorts in bed belanden.

Gelukkig zijn er allerlei ‘fantastische’ middeltjes in de markt die… vooral de zakken van de fabrikant vullen ūüėČ . Vergeet Strepsils, Vicks en al die andere ‘wondermiddeltjes’ en ga die verkoudheid dit keer eens te lijf met: Gember!

Gember?

Je kent gember waarschijnlijk wel uit de Oosterse keuken waar het in veel gerechten wordt toegepast. Verse gember heeft een frisse, licht zoete smaak met een scherp randje. Je kunt het ook in poedervorm kopen (Djahé) dan is de smaak iets milder. Verder wordt er ook stemgember en ingelegde gember verkocht. Stemgember zijn kleine gemberbolletjes in suikersiroop, welke meer geschikt zijn voor zoete gerechten. Ingelegde gember is gemarineerde gember welke vaak bij sushi wordt gegeten om de smaak in de mond te neutraliseren (en ook om de spijsvertering op gang te brengen).

Hoe gebruik je gember in de keuken?

Wanneer je gember bij het koken alleen gebruikt voor de smaak, kun je de schil laten zitten. Wil je de gember echt in het gerecht verwerken en opeten? Verwijder dan de schil voorzichtig met een lepel, dunschiller of een mesje.

Je kunt gember snijden, raspen, snipperen, persen door een knoflookpers, drogen en vervolgens vermalen, marineren voor ingelegde gember (sushi), pureren door je smoothie en thee maken van een stuk gember.

Hoe bewaar je gember?

Je kunt gember het best op een donkere, koele plaats bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast. Leg de gemberwortel niet in de groentelade, want daar is het te vochtig en dan gaat de gember schimmelen.

Een andere mogelijkheid is om een stuk gemberwortel in te vriezen. Je kunt de gember gewoon bevroren raspen en vervolgens laten ontdooien tijdens de bereiding in de pan.

Hoe helpt gember bij verkoudheid?

In Oosterse landen gebruikt men gember al duizenden jaren tegen verkoudheid. Gember verwarmt je van binnenuit en stimuleert hiermee de spijsvertering. Afvalstoffen worden op deze manier sneller afgevoerd en zo raak je kwaaltjes zoals verkoudheid  sneller kwijt.

Ik heb zelf altijd erg veel baat bij gemberthee als ik verkouden ben of een verkoudheid voel opkomen. Daarom hieronder een recept voor gemberthee zodat jullie het ook kunnen proberen.


gember

Verse Gemberthee

Ingredi√ęnten

voor ongeveer 4 kopjes thee:
– 500 ml water
– 5 cm gember, geschilt in plakken van 0,5 cm
Рeventueel een schijfjes citroen en honing naar smaak

Bereiden

Breng het water in een pannetje aan de kook en voeg de plakjes gember toe. Doe het deksel op de pan en laat de ’thee’ 15 tot 20 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en verwijder de stukjes gember. Je kunt de thee indien nodig even door een zeef gieten. Verdeel de thee over de kopjes en voeg naar smaak een schijfje citroen en/of honing toe.

Drink smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *