tas01_kleinBoodschappen, we doen het allemaal. De een iedere dag, de ander een vaste dag in de week of wanneer er niets meer in huis is. Ik doe het tegenwoordig op donderdag.

Van veel mensen krijg ik de vraag: “Is dat niet ontzettend duur al die aparte en veelal biologische producten?” Daarom wil ik jullie vertellen over hoe ik mijn boodschappen doe en hoe het voor ons betaalbaar blijft.


Om te beginnen zal ik heel eerlijk zijn:
ik kan het me niet veroorloven om alle boodschappen biologisch te kopen.


Doe weekboodschappen
Tot een paar maanden geleden deed ik iedere dag boodschappen. Ik dacht namelijk dat ik niet voor een week kon plannen waar ik per dag trek in zou hebben. Stiekem was dit gewoon een zelfverzonnen beer op de weg, omdat ik er eigenlijk geen zin in had.

Nu ik een tijdje weekboodschappen doe merk ik dat:
– het me rust geeft. Ik hoef niet iedere dag naar de supermarkt te hollen en te overleggen met m’n vriend wat we zullen eten.
– het ons geld bespaart. Met honger in de supermarkt rondlopen na je werk is nooit een goed idee: je neemt meer mee dan dat je nodig hebt.


Dit gaan wij deze week eten:
Donderdag: Quinoa met bloemkool, aubergine en selderij
Vrijdag: Pompoensoep
Zaterdag: Bonenburger met rode bietensalsa en zoete aardappel (Yoga kookboek)
Zondag: Andijviesalade met spelt en gerookte makreel
Maandag: Spaghetti met aubergine, courgette en gerookte makreel
Dinsdag: Bloemkool met zoete aardappel en vleesvervanger
Woensdag: Restjes


Stel een budget vast
Voor mijn weekboodschappen stel ik het budget van ongeveer € 70,- per week (voor 2 personen en een konijn). Daar kom ik tot nu toe, maandelijks gezien, zo ongeveer wel mee uit. De ene week kom ik bijvoorbeeld uit op € 50,-, de andere week misschien op € 90,-. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat we nog op voorraad hebben, of er iets in de aanbieding is en sommige producten koop je maar eens in de zoveel tijd. Eigenlijk vind ik het ook wel leuk: Door een budget te stellen wordt het voor mij een beetje een sport om er binnen te blijven.

Bestel de Groentetas
Door mijn budget is het niet mogelijk om alle producten biologisch te kopen, maar ik probeer het wel zoveel mogelijk. Dit is de reden dat ik iedere week de grote Odin Groentetas bestel voor € 11,25 per week. Wij kunnen hier meestal ongeveer 4 à 5 dagen van eten. Ik zou er ook voor kunnen kiezen om deze producten zelf te kopen, waarschijnlijk ben ik dan nòg goedkoper uit. Maar het leuke aan de groentetas vind ik dat je producten krijgt die je normaal gesproken misschien niet zou kopen en ik vind het leuk om hier creatief mee om te gaan.

Ook helpt de groentetas me om mijn weekmenu’s samen te stellen. Ik wil namelijk niet dat er voedsel in de prullenbak verdwijnt. Hierdoor maak ik zo optimaal mogelijk gebruik van wat er in de tas zit. Op de website van Odin kan ik van tevoren zien wat er in de tas zal zitten. De aantallen en hoeveelheden staan er niet bij, maar doordat ik de tas al een tijdje krijg kan ik dit nu redelijk inschatten. Op donderdag kan ik de tas ophalen, dus op woensdagavond maak ik mijn boodschappenlijstje voor de komende week en donderdags doe ik de weekboodschappen.

Kies wat je waar wil kopen
Omdat ik niet alles biologisch kan kopen, moet ik over bepaalde producten een keuze maken. In het geval van pindakaas is het heel gemakklijk hier in huis: mijn vriend vindt Calvé pindakaas (momenteel) gewoon het allerlekkerst. Met groente en fruit vind ik het lastiger, dus dit laat ik afhangen van aanbiedingen. Laatst waren de pompoenen bij AH in ‘de aanbieding’ voor € 1,99 terwijl ze bij de natuurvoedingswinkel maar € 1,00 kostten. Vlees kopen we voor mijn vriend altijd biologisch en vleesvervangers maak ik zelf of koop ik biologisch. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld thee, koffie, sojamelk en kokosolie. Ik maak mijn keuzes op basis van prioriteit (hoe belangrijk vind ik dat dit biologisch is?), kwaliteit (van welk product vinden wij de kwaliteit/smaak beter?) en budget (als ik dit biologisch koop, blijf ik dan binnen mijn budget?). Dit vind ik niet altijd even gemakkelijk.


Weet je niet goed wat je waar kunt kopen?
Neem dan een keer goed de tijd voor je boodschappen en snuffel lekker rond in de natuurvoedingswinkel. Bekijk producten die je nog niet eerder gezien hebt en stel gerust vragen aan de medewerkers. Maak eventueel met je telefoon foto’s van de prijzen, zodat je later in de supermarkt de prijzen kunt vergelijken.


Shop ook eens bij Lidl
Lidl heeft ook dit jaar weer de prijs gewonnen voor het beste groente en fruit en daarnaast verkopen ze ook biologische producten onder de merknaam ‘Biotrend‘. De chocolade rijstwafels zijn heerlijk!

Koop seizoensproducten
Van producten die in het seizoen zijn, is het aanbod groot. Hierdoor zijn de prijzen relatief laag en zijn ze, zelfs bij de natuurvoedingswinkel, goed te betalen. Wil je weten welke soorten groenten en fruit in het seizoen zijn? Kijk dan op de website van Milieu Centraal: klik! (of download de app voor iPhone of Android)

Koop minder/geen crap
Eerlijk is eerlijk: iedereen koopt wel eens eten dat ze eigenlijk niet nodig hebben.

Zin in een tussendoortje? Wanneer je ’s ochtends goed ontbijt, heb je tot je lunch niets nodig en wanneer je lunch goed is, red je het prima tot je avondmaaltijd. Tussendoortjes zijn lekker, maar simpelweg lang niet altijd nodig als je goede maaltijden eet. Dus allerlei repen en koekjes voor tussendoor kun je eigenlijk gewoon laten liggen. Als je tussendoor trek krijgt heb je eigenlijk daarvoor niet goed gegeten (vaak heeft dit met te weinig voedingsvezels te maken).

Is het geen feest? En is de reden, die je zojuist verzonnen hebt voor een feestje, stiekem onzin? Laat die muffins, koekjes, brownies en ander gebak dan lekker in de supermarktschappen liggen :).

Heb je dorst? Drink water of thee en af en toe wat koffie. Frisdrank, vruchtensappen, limonade, energydrinks, enzovoorts zijn niet waar je lichaam om vraagt, want het wil gewoon vocht. Af en toe is het natuurlijk ontzettend lekker en daarom kun je geld besparen door er minder van te drinken. Wees ook matig met alcohol. Van af en toe een rood wijntje is bewezen dat dit positieve effecten op onze gezondheid heeft, maar alcohol heb je echt niet iedere dag nodig. Wanneer je minder alcohol drinkt is dit niet alleen voordeliger, maar ook beter voor je lichaam.

“Is dat niet ontzettend duur al die aparte, gezonde en biologische producten?”
Nee, ik vind van niet. Ik vind het belangrijk om goed te eten en wil daar best wat aan uitgeven. Door prioriteiten te stellen en goed op je budget te letten, kun je het zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt. Wanneer ik mijn geld uitgeef aan dingen die ik echt belangrijk vind, geniet ik er pas echt van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *